СНІД став вбивцею абсолютно випадково

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.06.2006 19:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=356

Розгадано найстарішу таємницю ВІЛ. Дослідники нарешті з’ясували, чому цей збудник викликає в людини СНІД і нешкідливий для більшості мавп.

Вчених давно турбувало питання: чому ВІЛ руйнує імунітет людини, у той час як у мавп інфекція протікає без істотної шкоди для їхнього здоров’я? Міжнародна команда дослідників під керівництвом німецьких вчених знайшла, цілком ймовірно, відповідь на це питання: вірус під свого розвитку втратив здатність контролювати імунну реакцію в тілі свого господаря.

Людина, що заразилася ВІЛ, практично в 100% випадків заражається СНІДом, тобто її імунна система, зрештою, перестає працювати. У більшості приматів, інфікованих вірусом імунодефіциту мавп (ВІО), не спостерігається схожих зі СНІДом симптомів. Тільки шимпанзе і деякі інші мавпи, варіант ВІО яких схожий із ВІЛ, занедужали схожими зі СНІДом захворюваннями.

Як з’ясували дослідники з команди Франка Кірхоффа і Міхаеля Шиндлера з Університету Ульма, ключем до розгадки смертоносної агресивності збудника СНІДу є протеїн, названий "Негативним фактором" або скорочено Nef.

У найдревнішому варіанті вірусу білок мав здатність тримати під контролем імунітет свого носія: він міг регулювати активність так званих Т-клітин. Для розмноження вірусу було присутнє необхідне число Т-клітин, однак не так багато для того, щоб спровокувати підвищену реакцію імунітету.

Ця здатність була втрачена під час наступного розвитку вірусу. У безпосереднього попередника ВІЛ її вже не було. Внаслідок цього ВІЛ-інфекція призводить до постійної гіперактивності захисної системи організму. Т-клітини поділяються, розмножуються і відразу гинуть. У результаті, через кілька років імунна система руйнується, що і приводить до СНІДу.

Як навчитися жити з ВІЛ?

Постійно висока активність імунної системи "є єдиною відмінністю між хвороботворними й інфекціями, що піддаються лікуванню,, викликуваними вірусами, що послаблюють імунітет. Фатальна зміна, на думку вчених, відбулося в безпосереднього попередника вірусу шимпанзе, оскільки варіант Nef у шимпанзе теж не має контрольної функції.

Підтвердження цих припущень учені бачать і в тому, що ВІО зі справною функцією Nef у природі зустрічається в 20 разів частіше, ніж ВІО зі зміненим варіантом. Крім того, недавно було встановлено, що ВІЛ прийшов з Камеруну.

"Раніше вважалося, що підвищена реакція імунної системи є правильним засобом проти СНІДу", - говорить Кірхофф. Однак зараз стає очевидним, що це невірна стратегія: "Важливо навчитися дозувати реакцію імунітету". Можливо, за допомогою медикаментів вдасться домогтися того, щоб ВІЛ-інфекція перейшла в людини в хронічну стадію і не привела до розвитку СНІДу - так, як це відбувається в мавп.

Spiegel, переклад InoPressa


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.