Захистимо Україну!

Автор/джерело -  © Олена Каганець, Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.06.2006 09:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=357

Під таким гаслом 16 червня в Києві, в Українському домі пройшла Всеукраїнська Народна рада.

Перед мікрофоном - Анатолій Погрібний, ліворуч від нього - Кирило Стеценко

З 11 і майже до 15 години в конференц-залі виступило більше 30 промовців, після чого Народна рада у форматі мітингу завершилася на сходах перед Українським домом.

Під час реєстрації учасників Народної ради у фойє конференц-залу співав хор «Гомін», а збори Всеукраїнської Народної ради розпочалися Козацьким маршем – під його звучання на сцену в Президію піднялися члени оргкомітету – Павло Мовчан, Кирило Стеценко і Анатолій Погрібний.

Відкриття засідання Народної ради розпочалося з Гімну України, після чого з аналізом ситуації в країні і про громадянську позицію інтелігенції виступив Голова оргкомітету зборів Всеукраїнської народної ради і Голова Товариства «Просвіта» Павло Мовчан.

Кирило Стеценко, відомий сучасний український музикант і композитор, а також викладач менеджменту шоу-бізнесу, зараз входить до складу Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України. В своєму виступі він висвітлив проблему національних цінностей та культурної безпеки.

Національну раду з питань культури і духовності очолює Микола Жулинський, який також виступав на зборах Народної ради і сидів у Президії. До речі, Кирило Стеценко раніше наголошував, що не задоволений роботою Національної ради, засідання якої проводяться дуже рідко, а напрацювання якої не поспішають втілюватися в життя.

Виступи відомого українського режисера Юрія Іллєнка і заступника голови УНА-УНСО Миколи Карпюка зірвали шквал оплесків. Присутні в залі активно реагували на кожне слово виступаючих і гаряче підтримували українських письменників (особливо, Марію Матіос), музикантів (Сергія Фоменко з гурту «Мандри»), громадських діячів (особливо, Мойсея Фішбейна), і меншою мірою – українських політиків.

Так, з політиків на сцені виступив заступник голови УНП Іван Заєць, професійний «патріот» Володимир Яворівський, який бігає з партії в партію в залежності від її кон’юнктури на ринку (зараз він входить до БЮТ) і виступ якого заявлений не був. Виступ Рефата Чубарова стосувався захисту культури бездержавних автохтонів України. Крім політиків, що виступали, на Народній раді були присутні Лілія Григорович, Анатолій Матвієнко, Юрій Костенко. Був запрошений і Президент України Віктор Ющенко, але він не прийшов, що ні в кого не викликало здивування.

Леся Степовичка, дніпропетровська письменниця і громадська діячка, розповіла про мовну ситуацію в Дніпропетровську і відверту знахабнілість місцевих чиновників, про п’ятиденне голодування на знак протесту члену УНА-УНСО Ігоря Прядка. Вона звернулася до Президента України з проханням ввести на території Дніпропетровська пряме президентське правління.

Про завдання громадських рухів прозвучало у виступі Голови товариства «Україна» Івана Драча, про культуру як духовно-інформаційний оберіг – у виступі Ганни Скрипник, що представляла інститут етнографії України. Після короткого системного аналізу ситуації в Україні директор інституту метафізичних досліджень Ігор Каганець виступив з конкретними пропозиціями щодо необхідності демократичної зміни конституційного устрою України.

Він заявив, що теперішня держава Україна є запереченням фундаментальних принципів існування соціальних систем. Першим з них є принцип єдиноначальності, який забезпечує персональну відповідальність, цілісність і керованість. «Влада — це передусім відповідальність. А там, де відповідає більше одного, там не відповідає ніхто: для того, щоб завалити справу, достатньо двох відповідальних. В Україні ж відповідальність розділена аж на 4 взаємопоборюючі гілки влади, тому за кінцеві результати не відповідає ніхто».

На його переконання, найбільш проблемно виглядає Верховна Рада, яка абсолютно не відповідає за якість прийнятих законів – тому вона може виконувати лише дорадчу, експертну і контролюючу функцію, а для цього повинна представляти не олігархічні клани, а територіальні громади і професійні групи. Закони ж повинен видавати той, хто несе персональну відповідальність за всю державу зі всіма її гілками влади — сильний Президент, Гетьман. І в цьому контексті він згадав П’яту республіку під керівництвом «французького гетьмана» Шарля де Голля.

Голова спілки офіцерів України Вячеслав Білоус, що виступив слідом за І. Каганцем, гаряче підтримав все сказане ним і підкреслив, що українські офіцери охоче будуть працювати в тому напрямку, що був окреслений в його виступі.

Всеукраїнська Народна рада прийняла Резолюцію і завершила зібрання духовним гімном України «Боже, Великий, єдиний».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.