Вчені зафіксували найбільше злиття галактик

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.08.2007 15:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3578

Фахівці Гарвард-Смітсонівського астрофізичного центру за допомогою телескопа Spitzer знайшли чотири великі галактики, які зливаються в одну гігантську, котра буде приблизно в десять разів більшою за Чумацький Шлях.

За словами астрономів, це найбільше злиття галактик з тих, що коли-небудь спостерігалися.

Злиття галактик - це звичайне явище у Всесвіті. Галактики, що розташовані поряд, гравітаційно взаємодіють одна з одною і в деяких випадках можуть з’єднуватися в одну. Цей процес займає близько мільйона років.

Фахівці припускають, що через п’ять мільярдів років наш Чумацький Шлях зіллється із галактикою Андромеди. І хоча злиття однієї великої галактики з кількома малими неодноразово спостерігалися і добре описані, але от об’єднання відразу чотирьох великих галактик (три мають приблизно той же розмір, що і Чумацький Шлях, одна втричі більша) ще жодного разу не було зафіксовано.

Астрономи знайшли четвірку, досліджуючи за допомогою телескопа Spitzer віддалене скупчення галактик під номером CL0958+4702. Скупчення віддалене від нас на п’ять мільярдів світлових років, так що фактично злиття давно відбулося і, як це часто буває в схожих дослідженнях, астрономи спостерігають за подіями минулого.

Фахівці зазначають, що в інфрачервоному спектрі був виявлений надзвичайно великий шлейф світла, до якого входили чотири еліптичні галактики. Частину світла складають мільярди зірок, викинутих з галактик під час зіткнення. Надалі половина цих зірок буде втягнена до нової галактики, яка складатиметься лише зі старих зірок, але, незважаючи на це, стане однією із найбільших галактик у Всесвіті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.