Скільки коштує один нардеп виборцю? Лише 1,6 млн. гривень на рік

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 8.08.2007 18:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3588

Першою законодавчою ініціативою, з якою Президент України звернеться до Верховної Ради VI скликання, буде редакція закону про статус народного депутата.

Про це сьогодні під час брифінгу в Секретаріаті Президента України повідомив керівник Служби забезпечення зв'язків із Верховною Радою та Кабінетом Міністрів Ян Берназюк. Законопроект передбачатиме скасування значної кількості пільг та привілеїв, які мають народні обранці.

Він поінформував, що утримання українського парламенту в 2007 році обійдеться Держбюджету в 720 млн. грн. За словами Берназюка, сума видатків на парламентаріїв порівняно з 2005, 2006 роками «збільшується в середньому на 20%».

«При такій тенденції за п’ять років діяльності Верховна Рада п’ятого скликання обійшлася б більш ніж у 5 мільярдів гривень», – зазначив представник Секретаріату.

За словами Берназюка, найбільше нарікань викликає право народних обранців на отримання квартир або компенсації вартості їх житла. Також необгрунтованою преференцією є медичні пільги для народних депутатів.

Окрім того, зазначив Ян Берназюк, Президент ініціюватиме внесення змін до Закону «Про боротьбу з корупцією». Як пояснив керівник Служби Секретаріату, члени парламенту «систематично» порушують зазначений закон, який зобов’язує держслужбовців щорічно публікувати декларацію про доходи та інформувати про майновий стан членів своїх родин. «У цьому році тільки 15 % народних депутатів виконали цю норму», – повідомив він.

При цьому Берназюк також підкреслив, що в Україні відсутній механізм притягнення до відповідальності за порушення цього закону.

Берназюк нагадав: Президент України наполягає на скасуванні депутатської недоторканності.

Так, у списках партій, що планували потрапити до парламенту V скликання, було майже 100 громадян, які мали проблеми із законом. З них, за його словами, дев'ять стали народними депутатами.

Аналітична довідка.

Аналіз кошторису Верховної Ради України на 2007 рік засвідчує, що мінімальний щомісячний прибуток народного депутата складає в середньому 23 – 24 тис. грн. Ця сума складається з таких складових:

посадовий оклад народного депутата – члена комітету – 6 109 грн., з урахуванням премій і надбавок – 13,5 – 14,5 тис. грн.; голови підкомітету чи комітету – 17 тис. грн. Окрім того, щомісяця кожен депутат отримує додатково та витрачає на власний розсуд ще 10 тис. грн. «на здійснення депутатських повноважень»;

виступи на радіо, телебаченні, у пресі – 5 тис. грн. на рік;

міські, міжміські телефонні розмови – 3 555 грн., міжнародні – 15 тис. грн. на рік;

утримання приміщень у виборчих округах для прийому громадян – 1 980 грн. на рік;

відрядження помічників-консультантів – 4 400 грн. на рік;

придбання паперово-канцелярського приладдя – 680 грн. на рік;

безкоштовний проїзд народних депутатів України (сума витрат не обмежена);

забезпечення автотранспортом у межах Києва (з розрахунку 25 годин на місяць).

Не важко підрахувати, що один народний обранець коштує платнику податків 1,6 млн. грн. на рік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.