Президент запропонував ЦВК добровільно схаменутися щодо БЮТ

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 13.08.2007 18:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3606

Сьогодні на ім’я Президента України Віктора Ющенка надійшов лист від Юлії Тимошенко, в якому йдеться про необхідність вжиття заходів для забезпечення прав і свобод громадян при проведенні позачергових виборів до Верховної Ради.

Про це під час брифінгу в Секретаріаті Президента повідомила заступник Глави Секретаріату Президента України – Представник Президента у КС та ЦВК Марина Ставнійчук.

Лист, за її словами, викликаний відмовою ЦВК розглядати питання щодо реєстрації кандидатів в члени парламенту від БЮТ.

Ставнійчук звернулася з проханням до Центральної виборчої комісії у добровільному порядку повернутися до питання реєстрації кандидатів в народні депутати України від БЮТ, не очікуючи судового вирішення за адміністративним позовом Блоку Юлії Тимошенко до ЦВК.

«Таким чином, можна вичерпати той конфлікт, який на сьогодні виник у виборчому процесі, зняти всі питання, які, власне, вважаються технічними в організації позачергових виборів нардепів», – зазначила заступник Глави Секретаріату. При цьому вона підкреслила, що «практично з 11 серпня в діях ЦВК вбачаються ознаки бездіяльності щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку Блоку Юлії Тимошенко».

Марина Ставнійчук також нагадала, що ЦВК не взяла до уваги рішення Конституційного Суду України (від 28 вересня 2000 р.), який вказав, що за змістом ст. 24 Конституції України під словосполученням «місце проживання» мається на увазі місце проживання громадян за територіальною ознакою, а не конкретне житлове приміщення. Поняття місця проживання осіб-кандидатів у народні депутати регулює Закон про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні. Актом «прямо встановлено, що місце проживання – це адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад 6 місяців на рік». Безпосередньо в законі про вибори народних депутатів чіткого визначення поняття про місце проживання не міститься.

Напередодні, Ставнійчук також наголосила, що документи, подані БЮТ на реєстрацію до ЦВК повністю відповідають вимогам чинного законодавства.

Зауваження, висловлені Центральною виборчою комісією до списків БЮТ, стосуються місць проживання кандидатів в депутати. Марина Ставнійчук зазначила, що поняття «місце проживання» та «відомості про місце проживання» необхідно розрізняти. «В першому випадку можна вказувати тільки адміністративно-територіальну одиницю. Це і зробили кандидати в народні депутати від БЮТ», – зауважила вона.

«У разі відмови в реєстрації БЮТ, блок може оскаржити це рішення в суді», – сказала заступник Глави Секретаріату Президента, додавши, що це буде не найкращий розвиток ситуації, коли робота комісії гальмується судовими позовами.

Як повідомлялося раніше, сьогодні БЮТ подав позов на ЦВК, який буде розглянуто завтра.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.