У Цушка підробляють на довідках про судимість

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 14.08.2007 17:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3617

Антимонопольний Комітет ввічливо попросив припинити незаконне стягування платні із громадян. Вдруге.

Комітет з’ясував, що через нормативно-правову неврегульованість деяких питань діяльності структурних підрозділів МВС, паспортні служби не мають змоги перевіряти дані про осіб в інформаційних службах. Через це паспортні служби фактично змушують громадян отримувати платні довідки (за деякими даними, вартість довідки коливається від 20 до 85 грн.), повідомляє прес-служба.

Проте законодавство не зобов’язує громадян доводити наявність або відсутність у них судимості шляхом оплати довідок.

Зі свого боку, МВС спробувало закріпити практику надання платних довідок при оформленні закордонного паспорту на законодавчому рівні. Для цього МВС звернулося до Міністерства юстиції України з проханням надати правову оцінку щодо доцільності внесення відповідних змін до нормативно-правових актів. Однак Мінюст звернув увагу на хибність такої практики МВС.

Як відомо, у 2005 році Комітет вже досліджував зазначену ситуацію та наголошував на необхідності її врегулювання. МВС офіційним листом повідомило Комітет про опрацювання питання щодо ініціювання відповідних змін до нормативних документів. Проте, на сьогодні ситуація не змінилася.

У зв’язку з цим, Комітет рекомендував МВС забезпечити видачу службами громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб закордонних паспортів без оплати зазначених довідок.

Також Державний департамент у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб та Департамент інформаційних технологій при МВС мають надіслати письмові роз’яснення начальникам обласних Управлінь МВС щодо заборони вимагати від громадян отримання платних довідок при оформленні закордонного паспорта. Про вжиті заходи МВС повинно поінформувати громадян через засоби масової інформації.

«Практика вирішення неврегульованості взаємодії підрозділів МВС між собою за рахунок нав’язування громадянам платних послуг неприпустима. І це позиція не лише Антимонопольного комітету, але й Мінюсту. Сподіваюся, що її підтримає і керівництво МВС, виконавши обов’язкові для розгляду рекомендації Комітету», - зазначив з цього приводу Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.