У «Нашої України» і Президента немає майбутнього

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 20.06.2006 19:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=362

Віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко упевнений, що партія «Наша Україна» і Віктор Ющенко, як Президент, не мають політичного майбутнього.

Експерт: У Ющенка немає політичного майбутнього

Віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко упевнений, що партія "Наша Україна" і Віктор Ющенко, як Президент, не мають політичного майбутнього.

Іщенко підкреслив, що "Наша Україна" - "партія- нежилець". Він прогнозує, що через півроку-рік бізнесмени з цієї партії приєднаються до Партії регіонів, а ідеологи - "відійдуть" у БЮТ.

Крім того, Іщенко упевнений, що Ющенка не оберуть на другий термін президентства.

"Ющенко на другий термін не піде ні при якому розкладі, і не при якому союзі", - підкреслив експерт.

За його словами, глава держави "дуже сильно втратив репутацію як політика", а відновити популярність "за час, що залишився," буде дуже складно.

"Ющенко має право балотуватися на другий термін, але навіщо? Його все рівно не оберуть", - зазначив Іщенко.

Союзник НУ

Ростислав Іщенко вважає, що Партія регіонів має більше шансів ввійти в урядову коаліцію з "Нашою Україною", ніж Блок Юлії Тимошенко.

Експерт висловив думку, що для самого Віктора Ющенка союз НУ і ПР був би більш логічним, тому що його власні інтереси пов"язані з тим, щоб без проблем "досидіти" свій президентський термін.

"Очевидно, Партія регіонів може це гарантувати, тому що їй зовсім не потрібний імпічмент Президента. БЮТ цього гарантувати не може", - підкреслив Іщенко і додав, що, по-перше, Тимошенко, як політик, непередбачена й імпульсивна. До того ж, за словами експерта, вона ніколи не прощала своїх політичних опонентів і "добивала їх до кінця". А Ющенко, пояснив експерт, став її політичним опонентом, коли звільнив її з посади прем"єр-міністра.

До того ж, за словами віце-президента Центру дослідження корпоративних відносин, у союзі "Нашої України" і Партії регіонів є більше шансів "трохи стабілізувати економічну ситуацію в країні".

"У БЮТ вся економічна політика буде пов"язана з пошуком ворогів. Вороги можуть концентруватися тільки в оточенні діючого Президента, і на якомусь етапі він сам може стати ворогом. Особисто для Ющенка союз з БЮТ прирівнюється до смерті", - підкреслив Іщенко.

Він вважає, що бізнесмени з оточення Президента не зацікавлені в тій економічній політиці, що проводить Тимошенко. Іщенко упевнений, що їм простіше домовлятися з Партією регіонів, тому що в них схожі економічні інтереси.

У той же час, "Наша Україна" не має, так званої, "золотої акції", і основна боротьба, вважає експерт, зараз йде між "регіонами" і БЮТ за контроль над державою і за посаду Президента в 2009 році.

На думку Іщенка, той, хто буде "контролювати більше областей", буде мати великі шанси установити "контроль над всією Україною".

Сепаратизм економічний

Крім іншого, Ростислав Іщенко висловив думку, що в Україні існує загроза "економічного сепаратизму".

За його словами, сьогодні політики додають занадто велике значення результатам коаліційних переговорів.

Експерт вважає, що зараз є тільки дві політичні сили, для яких важливі результати цього процесу: це Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко.

На думку експерта, пропрезидентський блок "Наша Україна" утрачає свій вплив. За його словами, "це остання каденція, у якій пропрезидентські сили щось собою являють. Після наступних виборів їх уже не буде".

Іщенко сказав, що зараз центр політичної боротьби пересувається в регіони, йде боротьба за вплив у кожній області. Він також вважає, що центральна влада втрачає контроль над східними і південними регіонами.

Як приклад експерт привів боротьбу за контроль над Дніпропетровською областю, що, на його думку, є "останнім бастіоном" центральної влади на Сході і Півдні.

Експерт підкреслив, що ще з радянських часів дніпропетровська і донецька еліта ведуть боротьбу за владу, і в цьому протистоянні "центральна київська влада" є для "дніпропетровців" менш загрозливою, ніж представники Донецька.

Якщо Київ утратить контроль над Дніпропетровськом, пояснив Іщенко, то він остаточно втратить контроль над південно-сходом України, а така ситуація призведе до значного погіршення соціально-економічної ситуації в Україні й у цих регіонах зокрема.

На його думку, може виникнути загроза "економічного сепаратизму", що значно серйозніше, ніж проява, наприклад, "мовного сепаратизму", яка виникає сьогодні.

Тимошенко: В Україні буде дві коаліції

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко не виключає, що фракція "Наша Україна" може підписати проект коаліційної угоди і з представниками помаранчевих сил, і з Партією регіонів. Про це Тимошенко заявила, виступаючи з трибуни парламенту.

"Я не виключаю такої ситуації, коли "Наша Україна" одночасно підпише дві коаліційні угоди: і з Партією регіонів, і з соціалістами. Я думаю, це буде великим сюрпризом для суспільства, тому я хочу сказати, що наш блок вже перестав дивуватися, і ми тільки спостерігаємо за тим, як розгортається хвиля протестів в облрадах практично по всій Центральній і Західній Україні", - сказала Тимошенко.

За її словами, в цих областях України люди виступають проти ведення таких неприродних переговорів зі створення коаліції.

Крім того, вона зазначила, що у Львові його жителі незалежно від політичної орієнтації заявили про своє небажання сприймати цей процес. Тимошенко посоромилася назвати його грубішим словом, зіславшись на те, що представники ЗМІ обов"язково її процитують.

Нагадаємо, що термін для створення парламентської коаліції закінчується 27 червня. Якщо до цього терміну коаліція не буде створена, президент може розпустити парламент і призначити нові вибори.

Напередодні лідери БЮТ, "Нашої України" і Соцпартії знову заявили про намір об"єднатися, але важкий етап переговорів - розподіл портфелів - як і раніше не завершений. Коаліція між "Нашою Україною" і Партією регіонів, яка здається в останні дні вірогіднішою, також має більше питань, ніж відповідей на них.

Тим часом, якщо союз "Нашої України" і Партії регіонів все ж таки відбудеться, БЮТ обіцяє докласти усіх зусиль для його швидкого знищення. Такий союз в БЮТ вважають антидержавницьким.

"Помаранчево-синю" коаліцію БЮТ зруйнує протягом року, заявив член фракції БЮТ народний депутат Богдан Губський. Він зазначив, що створення помаранчево-синьої коаліції йде врозріз з державними і національними інтересами, оскільки Партія Регіонів ставить цілі знищити українську мову, віддати Крим Росії, повернути країну до часів СРСР, встановити кордон з колючого дроту із Західними країнами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.