Кримські комуністи відвоювали бетонного Леніна-жебрака

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 15.08.2007 02:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3620

У селі Оленівка Чорноморського району Криму відбулося урочисте відкриття пам`ятника Володимиру Леніну, відновленого після спроби його затоплення в підводному музеї “Алея Вождів”.

Ленін з простягнутою рукою в Оленівці. Ще розколотий навпіл.

На початку серпня в селі Оленівка місцева влада зробила спробу знести і втопити в морі пам`ятник В.Леніну. На захист пам`ятника встали місцеві комуністи. Перший секретар Чорноморського райкому Компартії Віктор ДЕМУСЕНКО навіть прив`язав себе до нього. У результаті комуністам вдалося відстояти пам`ятник, повідомляє УНІАН.

У відкритті пам`ятника взяли участь громадськість, комуністи, серед них - перший секретар Кримського республіканського комітету Комуністичної партії України, народний депутат Верховної Ради України V скликання Леонід ГРАЧ.

Як повідомили в прес-службі Л.ГРАЧА, на мітингу наголошувалося, що відновлення пам`ятника В.І.Леніну відбулося «завдяки тій жорсткій позиції, яку зайняли кримські комуністи за підтримки місцевих жителів в боротьбі за збереження історичної пам`яті». «Подібних прецедентів відновлення і повторної установки спочатку знесеного і зруйнованого пам`ятника вождеві пролетаріату пострадянська історія ще не знає. Подія в Оленівці - це ознака процесів внутрішнього історичного пробудження, прагнення до відновлення зруйнованих історичних реалій, забраного радянського минулого, забраної Батьківщини, що відроджуються в народних масах”, - вважають кримські комуністи.

“Лєнін всєгда со мной!” - перший секретар Чорноморського райкому Компартії Віктор Демусенко прив`язав себе до пам`ятника

Потоплення пам'ятника Леніну на Тарханкуті оплатив телеканал "Дискавері"

Пам'ятник вождеві пролетаріату мав бути затоплений вранці у четвер 9 серпня у супроводі міліції і прокуратури, заявив селищний голова Оленівки Юрій Щелок.

Так він прокоментував те, що монумент, який місцева влада збиралася демонтувати і скинути в море, повернули на колишнє місце.

«Господи, де були ці комуністи, коли Леніну відбивали руку, обливали фарбою, малювали окуляри?! - відзначив Юрій Щелок в інтерв'ю "Бліку". - Рішення про те, щоб подарувати пам'ятник аквалангістам для підводного музею, сільрада прийняла ще в 2003 році.

«З тих пір Ленін чекав, поки знайдуться гроші на його демонтаж, фарбування і занурення. І ось телеканал «Дискавері» сплатив всі витрати і планував зняти сюжет про унікальний підводний музей. До речі, цей пам'ятник буде найбільшим експонатом на Алеї вождів. Але, треба ж, позачергові вибори нагрянули!», - заявив селищний голова.

«Спочатку демонтаж проходив тихо-мирно. І його занурили б в море ще позавчора. Але вийшла заминка - Вождь розколовся навпіл. Поки вирішували, як скріпляти, щоб втопити Вождя гідно, з'явився перший секретар Чорноморського райкому Компартії Віктор Демусенко і затягнув собі петлю на шиї з мотузки, що обвиває ноги Ілліча. Пізніше підтяглися соратники з Чорноморського і навіть Сімферополя. Дозвільний документ комуністи проігнорували», - розповів Щолок.

«Найсмішніше, що це не пам'ятник зовсім! Це мала архітектурна форма у вигляді статуї Леніну».

Пам'ятник планувалося розмістити на підводній алеї вождів, де вже є пам'ятники Брежнєву, Сталіну і т.д. Раніше «втоплені» пам'ятники є всього лише невеликими гіпсовими бюстами відомих осіб, тоді як цей монумент має висоту два з половиною метри і створений з бетону, що дозволить йому не руйнуватися під водою протягом довгого часу.

Від “Аратти”: Ленін з простягнутою рукою в Оленівці - оригінальне видовище. Так само, як і його двійник у суконному сюртуці в сусідньому Чорноморському на фоні відпочиваючих в купальниках :)


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.