Німецькі вчені перевищили швидкість. Світла

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.08.2007 16:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3629

Німецькі вчені з університету Кобленц-ландау Гюнтер Німц і Альфонс Штальхофен заявили про те, що їм вдалося додати фотону швидкість, яка перевищує швидкість світла.

Результат був отриманий під час експерименту з переміщення фотонів між двома призмами. Спочатку призми були сполучені, і фотони, які відбивалися, уловлювалися спеціальним детектором. А потім призми роз’єднали приблизно на метр.

І у цей момент вчені дослідили, що деякі фотони, які відбивалися від дальньої призми, досягали детектора одночасно з фотонами, які відбивалися від ближньої, тобто фотони долали відстань між призмами миттєво, нібито призми все ще були сполучені. Виходить, що фотони перевищували максимально можливу швидкість у Всесвіті - триста тисяч кілометрів на секунду. Німц і Штальхофен пояснюють подібний феномен особливим законом квантової механіки - тунельним ефектом, який, дозволяє подолати бар’єр, що встановлюється спеціальною теорією відносності: для перевищення швидкості світла потрібно прикласти нескінченно велику енергію.

Вчені зазначають, що, теоретично, тіло, яке переміщається швидше за світло, може повернутися в початкову точку ще до того моменту, як воно почало рух, тобто зробити подорож в часі. Отримані результати німецьких вчених ставлять під сумнів спеціальну теорію відносності Ейнштейна. Проте, багато фізиків скептично ставляться до результатів, які отримали Німц і Штальхофен в цій області.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.