Цінова війна. Під гучні посули передвиборчих лохотронів, ціни б'ють рекорди

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 20.08.2007 13:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3642

У липні цього року зафіксований найвищий за останні 10 років ріст споживчих цін. Інфляція становить 1,4% проти 0-0,5%, обіцяних на цей період урядом.

Про це на прес-конференції повідомив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

«З початку 2007 року ціни на продукти споживання невпинно зростають, що є свідченням двох речей – непрофесійної економічної політики уряду Януковича та його неспроможності впоратися з її негативними наслідками», - відзначив екс-міністр фінансів.

«У середньорічному обчисленні інфляція складає 13,5%, що вже майже вдвічі перевищує прогнозовану урядом на кінець року (7,5%), - наголосив Віктор Пинзеник. - Це найвищий рівень зростання споживчих цін з початку року». Враховуючи таку тенденцію, інфляція до кінця 2007 року становитиме 15%, підкреслив екс-міністр фінансів.

Віктор Пинзеник відзначив основні фактори, що призводять до такої ситуації – це безпідставне позичання грошей за кордоном, ручне управління, зокрема, на ринку зерна, антисоціальна направленість діяльності та концептуальне нерозуміння принципів функціонування економіки України. Екс-міністр фінансів рекомендував урядові відмовитися від зазначених хибних уявлень про економічну політику, бо вона закладає негативні тенденції на майбутнє.

«Інфляція, спричинена непрофесійною економічною політикою уряду, завдає серйозного удару по доходах людей, - підкреслив Віктор Пинзеник. - Вона призводить до реального падіння рівня мінімальних зарплати та пенсії». Екс-міністр назвав таку ситуацію неприпустимою та такою, що наносить шкоду економіці України та інтересам її громадян.

Віктор Пинзеник також навів дані Держкомстату, згідно з якими провокування інфляції та невміння впоратися з її наслідками було характерне і для уряду Януковича зразка 2004 року.

У 2005 році уряд Тимошенко став виправляти ситуацію, позитивна динаміка зменшення цін спостерігалась ще у 2006 році, а з початку 2007-го – ціни знову стрімко зростають.

«Якщо за уряду Тимошенко опоненти говорили про кризи, то теперішні ціни на м'ясо, хліб, бензин, разом з нездатністю уряду Януковича з ними боротися, можна назвати катастрофою», - підкреслив Віктор Пинзеник.

Він закликав нинішній уряд змінити пріоритети економічної політики, разом з тим зазначивши, що найкращим виходом для України та її громадян була б якнайшвидша відставка такого уряду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.