Президент Ющенко подав конституційне подання. На Закон про вибори

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.08.2007 16:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3670

Боротьба за голоси мігрантів стає проблемою №1. Як для команди прем'єра, так і для Президента.

Президент України Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду із клопотанням про визнання неконституційними положень частин дев'ятої, десятої, вісімнадцятої статті 1023 Закону України «Про вибори народних депутатів України» в частині виключення зі списків виборців дільничною виборчою комісією осіб, які за відомостями, що подаються органами державної прикордонної служби за три дні до дня виборів до окружних виборчих комісій, перетнули державний кордон України і на момент подання відомостей не повернулися на територію України, повідомляє прес-служба.

Частинами дев'ятою, десятою, вісімнадцятою статті 1023 даного Закону запроваджено додаткову підставу виключення виборців зі списку виборців при проведенні позачергових виборів народних депутатів. При цьому, ураховуючи передбачений статтею 45 Закону порядок внесення змін до списку виборців та порядок його закриття, а також відсутність у Законі будь-якого механізму надання реалізації права обирати на позачергових виборах громадянам, які повернулися в Україну після передачі органами державної прикордонної служби до ОВК відомостей, такі громадяни через виключення їх зі списків виборців будуть позбавлені можливості взяти участь у голосуванні в день позачергових виборів.

Передбачене Законом обов'язкове виключення громадян зі списків виборців є безпосереднім обмеженням конституційних виборчих прав громадян України та не відповідає статтям 38, 64, 70, 71 Основного Закону.

Відповідно до частини третьої статті 22 Конституції при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Як відзначив Конституційний Суд у своєму Рішенні від 22 вересня 2005 року № 5-рп/2005, звуження змісту та обсягу прав і свобод є їх обмеженням. Тож запровадження додаткового обмеження права громадян вільно обирати до органів державної влади не відповідає також і положенням частини третьої статті 22 Конституції України.

Відсутність у Законі порядку повторного включення громадян у списку виборців у разі їх повернення на територію України за два дні до дня позачергових виборів та в день голосування на цих виборах фактично робить взаємовиключними реалізацію або виборчого права на позачергових парламентських виборах, або реалізацію права в будь-який час повернутися в Україну.

У зв'язку з необхідністю якнайшвидшого вирішення порушених питань Президент звертається з проханням визнати провадження у справі за цим конституційним поданням невідкладним.

Брати участь у конституційному провадженні за цим поданням уповноважено заступника Глави Секретаріату Президента України – Представника Президента України у Конституційному Суді України Марину Ставнійчук.

Тим часом, ПР вже заявляє, що Президент має намір визнати результати виборів недійсними.

Про це РБК-Україна заявив представник Верховної ради V скликання в КСУ, народний депутат V скликання від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

Він визнав право Президента звертатися до КСУ із поданням, "і Партія регіонів не бачить в цьому ніякої трагедії". Проте він додав, що загрозу несе "подальша можливість отримати механізм для скасування результатів виборів". Ю.Мірошниченко не виключив, що КСУ може прийняти вигідне Президентові рішення, враховуючи "підконтрольність (Суду) і бажання Президента його контролювати".

Ю.Мірошниченко також відзначив, якщо "оранжеві сили" програють на виборах, то через визнання неконституційними низки положень закону про вибори вони зможуть використовувати майбутнє рішення КСУ для визнання позачергових парламентських виборів такими, що не відбулися в цілому по території держави. Саме тому, за словами Ю.Мірошниченка, Партія регіонів виступає за проведення виборів на чинній правовій базі, і за те, щоб уже в парламенті VI скликання врахувати пропозиції і внести зміни до законодавства. Представник Партії регіонів також підкреслив, що політичні домовленості про проведення дострокових парламентських виборів мають бути забезпечені з урахуванням чинного законодавства. "Якщо Президент вибиватиме правову основу, то Україна може отримати хаос в реалізації влади", - відзначив Ю.Мірошниченко.

Замість післямови. Боротьба за контроль над голосами мігрантів загострюється практично від 2004 року.

Свого часу, масований заброс бюлетнів через “мігранів” з Росії планував, як переможний крок до президентства, лідер регіоналів Янукович.

Проте, очевидно, що діючі норми законодавства, ухвалені більшовиками, є такимим, що порушують права громадян на участь у виборах. Хоча б тому, що нині держава Ффактично перешкоджає вільному волевиявленню громадян, оскільки ті, хто виїхав за кордон і, навіть, ті, хто поверенеться напередодні голосування, - його фактично позбавлені.

І більшовицька логіка тут спрямована не проти тих, хто нібито мігрує у Росію(туди не поторібно оформляти візи та проходити такий виїздний контроль), а проти тих, хто їде на Захід. Тобто, потенційний електорат їхніх опонентів. І право конкретної людини тут, традиційно, у розрахунок не береться.

З рештою, а коли більшовики рахувалися із правами людини? Втім, і з цим можна погодитися з Мирошниченком, дійсно, існує риторичне питання: чи можна визнати вибори вільними і демократичними, коли тисячі українських громадян позбавлені свого, гарантованого Конституцією, права на формування влади?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.