Розкрито таємницю минулого Місяця

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.08.2007 14:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3674

Група астрономів, проаналізувавши дані з зондів Smart-1 і Clementine, які оберталися навколо Місяця, змогли багато чого дізнатися про геологічне і вулканічне минуле Місяця, повідомляє Європейське космічне агентство (ESA).

Спеціалісти повідомили, що, наприклад, басейн, відомий під назвою “Море вологості”, швидше за все, утворився безпосередньо внаслідок зіткнення небесного тіла і поверхні Місяця. “Море вологості” має круглу форму і тонку кору, а також в ньому виявлено маськони - ділянки місячної кори, які являють собою гравітаційну аномалію.

На краях басейну знайдено концентричні западини і складки, які викликані термомеханічною деформацією базальту. Також астрономи вперше виявили розриви кори, в якій розкол вертикальний і одна сторона вища за іншу. Подібні розриви зустрічаються на Землі (наприклад, Сан-Андреас на заході США), але вони пояснюються взаємодією декількох тектонічних плит, чого немає на Місяці. Інший відомий басейн на Місяці, “Океан бурь”, згідно з даними зондів, утворився близько чотирьох мільярдів років тому внаслідок тектонічної активності, яка була викликана виникненням кратера Імбріум.

У “Океані бурь” немає маськонів і розривів, проте, тут астрономи виявили наймолодший базальт на Місяці , якому всього два мільярди років.

Нагадаємо, що зонд Clementine був запущений NASA в січні 1994 року і закінчив свою місію в червні того ж року. Зонд Smart-1 обертався навколо Місяця з 2003 по 2006 роки. У вересні 2006 року зонд завершив свою місію, врізавшись в поверхню Місяця і залишивши на ній кратер діаметром близько десяти метрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.