І чому чоловіки люблять молоденьких?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 31.08.2007 14:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3693

Вчені з’ясували, чому значна частина чоловіків надає перевагу жінкам молодшим за себе, а дами, у свою чергу, вибирають партнерів старшого віку.

Як свідчить проведене в Австрії дослідження, чоловіки досягають найбільших успіхів у дітонародженні, коли партнерка на шість років молодша, у жінок же дітей найбільше в тому випадку, якщо батько на п’ять років старший.

Однак, зазначають дослідники, у парах, де чоловік значно старший, таких переваг не спостерігається. У жінок, чиї партнери старші на десять років, у середньому стільки ж дітей, скільки і в тих, чий чоловік молодший на п’ять років.

Серед чоловіків середня кількість дітей зростала в тому випадку, якщо вік партнерки виявлявся меншим. Піку ця перевага досягала за різниці в 5,92 роки, після чого знову починала зменшуватися. Аналогічне відкриття було зроблено й у жінок: середня кількість дітей зростала у випадку, якщо партнер був старшим, піку цей показник досягав за різниці в 3,97 роки, а потім знову починав спадати.

У такий спосіб результати дослідження доводять, що союз, у якому чоловік старший, а жінка молодша, став нормою для гетеросексуальних пар в ході еволюції, оскільки різниця у віці забезпечувала народження і виживання більшої кількості дітей.

У середньому у світі чоловіки надають перевагу жінкам на 2,66 роки молодшим, а жінки - партнерам на 3,42 роки старшим.

Зазвичай такі вікові уподобання пояснювали тим, що чоловіки запрограмовані на вибір партнерок, які мають видимі ознаки здатності до дітонародження. Водночас жінки, як вважалося, прагнуть до матеріальних благ та статусу, яких у чоловіків стає більше з віком.

Вчені також виявили, що у випадку, коли в людини є діти від першого шлюбу, а потім вона вступає в повторний союз, то новий партнер зазвичай виявляється молодшим, ніж перший. Це вірно як для чоловіків, так і для жінок. Як думають дослідники, вибір більш молодого партнера покликаний компенсувати зниження здатності самої людини до відтворення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.