Президент Ющенко поставив медицині діагноз. А хто і кого буде лікувати?

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 6.09.2007 16:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3713

Життя людини та охорона її здоров’я – пріоритетне завдання влади. Медична галузь в Україні потребує значного реформування.

На цьому наголосив сьогодні Президент України Віктор Ющенко під час форуму «Від первинної ланки медицини до здорової нації», який відбувся у смт Макарів Київської області.

У своєму виступі Глава держави підкреслив, що медична галузь в Україні потребує значного реформування. Президент відзначив, що фінансування медичної сфери збільшилося з 6 млрд. грн. у 2002 році до 17 млрд. грн. у 2006 році. А у 2007 році видатки на охорону здоров'я у загальному фонді зведеного бюджету перевищують 21 млрд. грн., тобто 3,6% ВВП.

Глава держави пообіцяв, що динаміка фінансування медичної галузі зростатиме. Він також відзначив, що цього року обсяги видатків на охорону здоров'я зросли до 450 грн. у розрахунку на одного жителя.

Попри це, зауважив Ющенко, показники народжуваності – 9,8 дітей на тисячу населення – і далі є найнижчими серед країн європейського регіону, а показники смертності – 16,2 осіб на тисячу населення – найвищими. Середня очікувана тривалість життя українців залишається на низькому рівні – 68 років, порівняно з країнами ЄС (78 років).

Відтак Президент вважає, що кошти, які держава виділяє на медичну сферу, використовуються неефективно. 80% з них йдуть на оплату квадратних метрів і ліжок, але не на лікування хворих. Потужності медичних закладів здебільшого використовуються наполовину, а медики не мають жодної мотивації, щоб населення було здоровим. Глава держави зокрема наголосив, що 40% ліжко-місць у стаціонарних медичних закладах ніколи не використовується. Велика кількість районних лікарень за європейськими мірками може обслуговувати як мінімум вдвічі більше людей, ніж проживає у цих районах.

Віктор Ющенко вважає, що найбільше від цього страждає первинна медико-санітарна допомога, а саме – її фінансування, доступність медичних послуг до кожної людини та їхня якість. Адже за первинною консультативною медичною допомогою звертається значно більше людей, ніж до стаціонарних закладів. Проте фінансування стаціонарних закладів становить 80%, а 3-5% йде на первинну ланку. «Коли ми говоримо про первинну медицину – це пріоритет номер один у реформуванні системи охорони здоров’я», – сказав Президент.

Говорячи про матеріальний стан фельдшерсько-акушерських пунктів, В. Ющенко зазначив зокрема, що лише 7,3% ФАПів мають центральне опалення, а повний комплект загально-медичного оснащення є лише у 10% ФАПів. Глава держави закликав місцеву владу «занотувати собі на IV квартал цього року медицину як першочергове завдання». При цьому Віктор Ющенко наголосив, що органи місцевого самоврядування мають достатньо повноважень, щоб уже сьогодні здійснювати зміни у медичній сфері, зокрема на селі.

Кажучи про необхідність структурних змін, Глава держави відзначив необхідність впровадження нових фінансових та управлінських механізмів, створення соціально-інвестиційної моделі медицини. Вона передбачає раціональне використання існуючої матеріально-технічної і фінансової бази, внесення змін до законодавчих документів, зокрема, щодо надання статусу юридичної особи лікарським амбулаторіям.

У свою чергу виступаючи на форумі, Голова Київської ОДА Віра Ульянченко підкреслила, що Київська область має найкращу динаміку впровадження сімейної медицини в Україні. «Доки на рівні уряду тривають дебати, ми знайшли шлях, що потрібно робити для розвитку первинної ланки медицини в області. При концентрації зусиль можна досягти високих результатів», – сказала В. Ульянченко. Нині на Київщині затверджена і впроваджується обласна комплексна програма розвитку сімейної медицини.

Також, перебуваючи в Макарові, Глава держави вручив ключі від реанімаційних автомобілів, куплених за позабюджетні кошти для медичних закладів області.

Замість післямови. Ми всі розуміємо, пане Президенте, що Главі держави іноді потрібно зробити ритуальний виїзд у якийсь смт. Щоб показати, що пан близький до народу.

Проте, у нас, як у більшості виборців, виникло питання: чи давно Ви були, Пане всенародно обраний, у сільській лікарні? Чи, навіть, у районній, припустимо у тому ж Херсоні чи Миколаїві, чи у Чернігові? Ні, не із численною свитою шісток, а несподівано, зненацька, аби побачити на власні очі, як воно є насправді.

Можемо запевнити, що у стаціонарах, які, здебільшого не ремонтувалися і не оновлювалися із часів СРСР, на геть розбитих ліжках, і вибачте, на обсцяних неодноразово матрацах(бо легко хворих не госпіталізують, а тяжкохворі іноді мочаться під себе - така специфіка медичного сервісу), лежать хворі громадяни України. Не так, як у Феофанії, а по 7- і більше людей у палаті, розрахованій на чотирьох. І в коридорах, на протягах, лежать. Чи довго Ви зможете без протигазу дихати отим повітрям? А Ваші громадяни там лежать цілодобово, тижнями... А лікарі працюють роками...

То хто вам таке сказав, що 80% ліжок у стаціонарах простоюють?! Покажіть цю людину, будь ласка, психіатру, аби Вас, пане Президенте, не виставляли перед люди із неадекватними промовами. На ганьбу і посміховисько.

І якщо на те буде Ваша ласка і бажання, редакція Аратти може зорганізувати особсто для Вас, без супроводу, безкоштовну екскурсію до звичайної сільської лікарні. У Київській області. І тоді Ви, можливо, зрозумієте, на який сором наражає Вас власне оточення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.