Президент визначив для Януковича, як говорити з Москвою про газ

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 7.09.2007 23:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3724

Президент України Віктор Ющенко своїм Указом окреслив принципи ведення міжнародних переговорів у газовій сфері.

Про це сьогодні під час брифінгу в Секретаріаті Президента України повідомив заступник Секретаря РНБО Юрій Продан.

Переговорний процес має відбуватися «не на рівні господарюючих суб’єктів, це мають бути міжурядові переговори», – пояснив заступник Секретаря РНБО.

При цьому він підкреслив, що переговори слід вести згідно затверджених Главою держави директив, а до делегації повинні входити представники МЗС та РНБО.

Продан також підкреслив, що ціна на газ в Україні має визначатися на засадах прозорості та прогнозованості. Крім того, вартість пального повинна залежати від тарифу на транзит та збереження газу на території України.

Заступник Секретаря РНБО також поінформував, що Глава держави призупинив дію урядової постанови (№ 611) щодо аукціонної продажі дозволів на користування надрами та звернувся з відповідним поданням до Конституційного суду.

За його словами, правила підходу до аукціонів «треба змінити». Затверджена Кабміном схема передбачає, що у випадку, коли переможець торгів протягом 30 днів не сплачує за виграний в ході аукціону дозвіл, переможцем визнається другий за грошовою пропозицією претендент. Такий механізм може призвести до зловживань, зокрема, можлива змова двох чи більше покупців, що підриває конкурентний принцип аукціонних продажів, зазначив Продан.

Як повідомлялося раніше, Янукович нещодавно провів переговори із Президентом РФ про умови постачання газу в Україну. Проте, він не поінформував про перебіг та результати діалогу ні Президента Ющенка, ні РНБО.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.