Російські “патріоти” в екзилі пересварилися. За гроші Кремля

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.09.2007 10:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3734

В Криму проросійські організації сваряться за гроші з Москви.

Наприкінці минулого тижня в Лівадійському палаці в Ялті пройшло виїзне засідання Міжнародної Координаційної Ради російських співвітчизників. Його учасники обговорили стан російської мови в Україні і вирішили створити Всеукраїнську Координаційну Раду російських співвітчизників. Проте низка кримських проросійських організацій заявила, що це засідання – лише ширма для відмивання грошей із Москви.

Виїзне засідання Міжнародної Координаційної Ради російських співвітчизників, створеної торік за ініціативи президента Росії Володимира Путіна, в Лівадії пройшло за участі перших осіб кримської автономії та під пильним оком російського посла в Україні Віктора Черномирдіна. Перші – визнали, що російська мова в Криму утискується, як і загалом в Україні, а останній – запропонував створити Всеукраїнську Координаційну Раду російських співвітчизників.

Пропозицію Віктора Черномирдіна учасники зустрічі схвалили, а лідер Російської громади Криму, перший віце-спікер кримського парламенту Сергій Цеков заявив, що очолювана ним організація «розпочинає роботу у цьому напрямку і готова стати засновником такої організації».

Тим часом, частина активістів проросійського руху в Криму розкритикувала захід в Лівадії і політику Кремля стосовно етнічних росіян за межами Росії.

Національний Фронт «Севастополь-Крим-Росія» поширив заяву, в якій закликав російську владу перекрити фінансування кримських «професійних співвітчизників» та переглянути федеральний закон «Про державну політику Російської Федерації стосовно співвітчизників за кордоном». Останній документ визнає «закордонними співвітчизниками», усіх, хто народився на території колишнього Радянського Союзу та Російської Імперії і зараз мешкає за кордонами Російської Федерації та їхніх нащадків.

Лідер Національного фронту Сергій Шувайников заявив, що засідання в Лівадії пройшло «кулуарно, без запрошення російської громадськості півоострова». За його словами, доти, доки не буде визнаний правовий статус росіян, як народу, і поки кожен етнічний росіянин не отримає права на друге російське громадянство, державна політика Росії стосовно співвітчизників за кордоном «залишатиметься політичною ширмою для відмивання бюджетних коштів українськими політиками, які стали «професійними співвітчизниками».

Сергій Шувайников стверджує, що щороку із федерального бюджету та інших російських фінансових джерел до Криму в рамках програм підтримки російських співвітчизників надходять десятки мільйонів рублів, але ці гроші потрапляють до рук корумпованих українських і російських політиків.

Від “Аратти”: проросійські маріонетки в Україні конче полюбляють втюхувати народу про власну безкорисність та міфічні мільйони та американські валянки, які нібито роздаються померанчевим політикам та активістам.

Як бачимо, на злодії кучма загорілася й засмерділо примітивною брехнею. При чому не із виступів якихось закордонних “експертів”, а із, так би мовити, - першоджерела: самих ватажків “патріотичного” руху так званих співвітчизників. Яких, до речі, Москва утримує не за кошти олігархів, а за награбоване у мільйонів українців, наприклад, шаленними цінами на газ, які стали можливими не без участі їхніх маріонеток -Януковича і Кучми. Або ж із грошиків, “заощаджених” на аренді військових об'єктів у Севастополі та поцуплених навігаційних споруд, чи халявної екплуатації Керченської протоки, чи надприбутків, отриманих від подарованих їм Кучмою, найбільшого у Європі Лисичанського НПЗ чи Миколаївського Глиноземного комбінату.

Але, цікаве навіть не це. Те, що Москва кидає шаленні кошти на дестабілізацію ситуації в Україні - не знає хіба що хворий на голову та безпорадні українські правоохоронні органи у купі із нікчемними політиканами.

Цікаве інше - як оці патріоти іноземної держави дивляться в очі своїм дітям чи онукам? Невже за тридцять срібників від Іуди вони сподіваються залишити по собі добру пам'ять і вдячність нащадків?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.