Штучне світло збільшує ризик розвитку раку грудей

Автор/джерело -  © «Освітній портал»



Дата публiкацiї - 21.06.2006 15:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=376

Вчені Національного американського інституту раку та Національного інституту охорони здоров'я в аспекті навколишнього середовища США з'ясували, що жінки, які сплять при штучному світлі або не сплять вночі, піддають себе підвищеному ризику розвитку раку грудей.

Фрагмент картини Поля Сіньяка “Жінка при світлі лампи”

Найбільше такій небезпеці піддаються жінки, що працюють у нічну зміну - медсестри та стюардеси. Це дослідження пояснює високий рівень захворювання на рак грудей в розвинених країнах, де він в 5 разів перевищує аналогічний показник держав, що розвиваються.

Дослідження вчених показало, що ріст пухлин грудей людини був викликаний тим, що вплив штучного світла вночі знижував вироблення в організмі людини ключового гормону мелатоніну. Мелатонін виділяється пінеальною залозою вночі та допомагає регулювати цикли сну людини. Світло ж, за даними дослідників, не дає тілу його виробляти, змушуючи тіло вважати, що зараз день.

Вченим вдалося підтвердити свою теорію за допомогою пересадження людських пухлин пацюкам. Потім вони прокачували зразки крові жінок через розвинені пухлини. Забір зразків крові вчені проводили 3 рази на день: вдень, рано вранці та після знаходження вночі під впливом штучного світла. В результаті вони виявили, що кров, взята в темряві, сповільнювала розвиток раку на 80%. В той же час, кров, взята після впливу світла, навіть сприяла розвитку пухлин.

За словами керівника дослідження доктора Девіда Бласка, воно надало "перші докази того, що світло дійсно є чинником ризику для раку".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.