Президет Ющенко назвав політику Януковича на зерновому ринку абсурдом

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.09.2007 16:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3773

Під головуванням Президента України Віктора Ющенка в місті Шпола (Черкаська область) проходить Всеукраїнська нарада з питань розвитку ринку зерна.

Відкриваючи форум, Віктор Ющенко наголосив: «Той стан, у якому перебуває український зерновий ринок, готує нам одне: погіршення ситуації з кожним роком, якщо ми зараз не розв’яжемо ряд ключових питань його організації».

Глава держави констатував, що в галузі спостерігається постійне адміністративне втручання. За словами Президента, багато тенденцій, які стосуються розвитку зернового виробництва, «є надзвичайно абсурдні, негативні», а засоби забезпечення управління цим сектором виходять за межі організації ринку.

«Адміністративні, обмежувальні засоби не є продуманою професійною та відповідальною політикою», – сказав він.

Президент підкреслив, що спроби через адміністративний тиск вплинути на формування ціни означають «повернення сільського господарства на 15 років назад, коли воно було, по суті, окремим міністерством соціальної політики, коли через демпінгову ціну на продукцію годувалася вся нація».

Глава держави наголосив, що «це політика бездарної влади, яка забирає можливості мільйонів людей, які живуть і працюють в українському селі».

Віктор Ющенко підкреслив, що держава, яка не дає розвиватися «комерційним інтересам у галузі сільського господарства», змушена вдаватися, зокрема, і до закупівель, щоб забезпечити баланс зерна. «Я хочу, щоб це добре зрозуміли ті, хто хоче затримати зерно в портах Одеси. Це політика в нікуди», – зауважив Президент України.

Глава держави також наголосив, що в національних інтересах ми зобов’язані повною мірою використовувати сприятливу кон’юнктуру зростання світових цін на зерно. «Ніщо із ресурсного матеріалу за останні 12 місяців не виросло в ціні так, як зерно. Однак цього не відчуває сільгоспвиробник», – сказав Президент.

Під час наради В. Ющенко запропонував обговорити і висловити пропозиції до проекту Указу Президента із ключових питань, які стосуються ринку зерна.

Після цього Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про деякі заходи щодо розвитку ринку зерна». Підписання відбулося в Черкасах наприкінці Всеукраїнської наради з питань розвитку ринку зерна, учасники якої детально обговорили текст документу.

Глава держави наголосив, що з оптимізмом дивиться на розвиток українського зернового ринку. «Для України пшениця – те, що газ чи нафта для Росії. Я дивлюся на це, як на стратегічний ресурс нації», – сказав Ющенко.

Відповідно до Указу, вдосконалення регулювання зернового ринку визнається одним із пріоритетів забезпечення продовольчої безпеки України. Покращення ситуації на ринку має досягатися передусім через його лібералізацію – це передбачає, зокрема, відкритість, прозорість та передбачуваність регулювання відносин на ринку, залучення до процесу підготовки відповідних рішень усіх його суб'єктів.

Йдеться також про обмеження адміністративного втручання у регулювання цін на сільськогосподарську продукцію та продовольчі товари, визначення чітких підстав для застосування кількісних обмежень експорту на ці товари, а також обов’язкове запровадження оцінки ефективності таких заходів.

Крім того, в Указі відзначається доцільність визначення мінімальних закупівельних цін на об'єкти державного цінового регулювання за результатами консультацій з суб'єктами ринку зерна, а також розвиток механізмів кредитування, страхування та державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції.

Ефективний вплив держави на кон’юнктуру внутрішнього ринку та гарантування продовольчої безпеки України має відбуватися через формування достатніх ресурсів державного продовольчого резерву.

Згідно з Указом, Кабінет Міністрів до 1 січня 2008 року має вжити заходів щодо підвищення рівня соціального захисту громадян.

Йдеться про розробку та внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради шостого скликання законопроектів про зміни до Законів «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» – у них має бути передбачено підвищення рівня забезпечення прожиткового (гарантованого) мінімуму для призначення допомоги залежно від зростання цін. У цьому контексті уряд також має переглянути набір продуктів харчування, що використовується для визначення прожиткового мінімуму, з метою більш повного задоволення потреб людини та підвищення якості харчування.

Кабмін має також у тримісячний термін розробити та внести в установленому порядку на розгляд нового парламенту законопроект про внесення змін до Законів «Про державну підтримку сільського господарства України», «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про зерно та ринок зерна в Україні», «Про ціни і ціноутворення», передбачивши, зокрема, вдосконалення регулювання ринку зерна.

У п'ятимісячний строк уряд має внести до ВР нову редакцію закону «Про товарну біржу» та законопроект «Про вдосконалення страхування сільськогосподарських ризиків» – останній, зокрема, має передбачати розробку та прийняття Національної програми розвитку страхування сільгоспризиків, функціонування Державного агентства з управління такими ризиками.

Протягом трьох місяців уряд за участю суб'єктів зернового ринку має забезпечити розробку та затвердження Державної програми «Зерно України 2008 – 2015». В ній, зокрема, передбачити створення умов для стабільного виробництва не менше 50 млн. тонн зерна щорічно, підвищення економічної ефективності його виробництва, ввезення в Україну високоефективної зрошувальної та іншої сільськогосподарської техніки, якісного насіння тощо.

Програмою також має передбачатися ефективна державна система контролю якості зерна та продуктів його переробки, а також створення служби моніторингу, аналізу та прогнозування кон’юнктури зернового ринку та поширення інформації серед його учасників.

Відповідно до Указу, уряд має також передбачити механізми компенсації сільгосппідприємствам втрат від зміни режиму оподаткування ПДВ операцій з продажу їхньої продукції при вступі України до СОТ. Крім того, Кабмін зобов'язаний вжити заходів щодо підвищення ефективності роботи на ринку зерна та чіткого розмежування повноважень Аграрної біржі, Аграрного фонду, ДАК «Хліб України» та Держкомрезерву.

Відповідно до Указу, уряд має розробити та затвердити Державну програму розвитку малого підприємництва у хлібопекарській сфері та створення міні-пекарень, передбачивши, зокрема, заходи щодо формування сприятливих умов для ввезення в Україну необхідного для цього обладнання, що у нас не виробляється, компенсації відсоткової ставки за кредитами, залученими для розвитку такого виду діяльності.

У місячний строк мають бути затверджені заходи щодо зміцнення позицій України на світовому ринку зерна, зокрема шляхом активізації нашої участі в Міжнародній зерновій раді.

Протягом трьох місяців Кабмін має затвердити заходи щодо прискорення гармонізації національних стандартів і процедур оцінки відповідності з міжнародними технічними регламентами. Таким чином, протягом 2008 року має бути проведено зокрема реформування метрологічної системи України.

Уряд також має в установленому порядку забезпечити супроводження у Верховній Раді проекту Закону «Про ринок земель».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.