Ківалов знає, як відтягнути кінець прем'єра Януковича

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 25.09.2007 14:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3805

Екс-голова ЦВК Ківалов, який за вибори-2004 отримав народне поганяло “Підрахуй”, каже, що за бажання оприлюднення результатів виборів можна затягнути до грудня. Судовими позовами.

Оприлюднення результатів дострокових виборів може бути відстрочене майже на 2 місяці на основі судового оскарження діяльності кожної з виборчих комісій.

Так вважає екс-голова ЦВК, член Партії регіонів Сергій Ківалов.

Він відзначив, що "максимальний термін, на який може бути відсунутий день оприлюднення, - 55 днів із дня виборів, тобто за вікном буде 24 листопада 2007 року".

Це можливо, за його словами, якщо буде хоча б одна скарга на роботу кожної з виборчих комісій.

Екс-голова ЦВК пояснив, що ст.55 Конституції передбачає право кожного суб'єкта виборчого процесу і виборця оскаржити рішення, дії або бездіяльність виборчої комісії будь-якого рівня.

Скарга на роботу дільничних виборчих комісій, відповідно до Кодексу адміністративного судочинства, може бути подана протягом двох днів в адміністративні суди першої й апеляційної інстанції. Для розгляду скарги передбачається 11 днів.

Оскаржити роботу окружних виборчих комісій можна протягом п'яти днів в адміністративному суді за місцем перебування такої комісії. Термін розгляду таких справ складає п'ять днів.

Рішення суду в даному випадку може бути оскаржене в Апеляційному адміністративному суді протягом двох днів. Подібну справу суд може розглядати до двох днів.

Рішення, дії або бездіяльність ЦВК, пов'язані з підсумками виборів, можуть бути оскаржені протягом п'яти днів у Вищому адміністративному суді. Термін розгляду справи в цьому випадку складає п'ять днів.

При цьому, відзначає Ківалов, доцільно врахувати термін розгляду протоколів окружних виборчкомів у ЦВК, що передує винесенню рішення комісії і складає 15 днів.

"Нескладний підрахунок такий: результати позачергових виборів до Верховної Ради України-2007 можуть бути оголошені лише за 50 днів після дня голосування, тобто після 30 вересня", - повідомив екс-голова ЦВК.

Крім того, на думку Ківалова, можуть бути затягнуті "і ті п'ять днів, протягом яких ЦВК зобов'язана оприлюднити результати виборів". Таку можливість дає недосконале законодавство.

Таким чином, говорить екс-голова ЦВК, поки будуть йти судові процеси, парламент буде вважатися нелегітимним, а проблеми в країні будуть накопичуватися.

Відповідно до законодавства і прийнятого ЦВК календарному плану з проведення позачергових виборів до ВР, не пізніше кінця дня 15 жовтня ЦВК має встановити результати позачергових виборів, і не пізніше ніж на 5-й день після цього офіційно оприлюднити результати й опублікувати списки обраних депутатів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.