Сьогодні януковичи розповіли про фальсифікації. Коментарями без фактів

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.09.2007 14:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3819

Цілий тиждень регіонали твердять, мовляв, їхні опоненти готують масові фальсифікації. Обіцяючи оприлюднити факти, які нібито є в їхньому розпорядженні. Однак, чи фактів немає, чи фішка така - тримати інтригу.

Під час прес-конференції у прес-центрі Партії регіонів, як повідмляє прес-служба, народний депутат, член парламентської фракції ПР Юрій Мірошниченко розповів про загрози проведенню чесних виборів, які пов‘язані з таким небезпечним явищем, як підкуп виборців:

- Дуже важливою темою є підкуп виборців. Для України ця тема є традиційно актуальною. Нами і на минулих виборах 2006 року, і вже зараз, під час поточної виборчої кампнанії, зафіксовано дуже багато фактів підкупу виборців. У цьому є величезна загроза порушення права як такого, що не дозволяє нам будувати правову демократичну державу. Адже загальний принцип вільного вибору зафіксовано в Конституції.

Як наслідок порушення прав виборців, ми маємо спотворення результатів вибору. Адже коли людині дають гроші чи інші матеріальні цінності, вона висловлює не свій вибір, вона втілює волю іншіх, несумлінних учасників вибочого процесу.

Це є найбільша небезпека. Головними загрозами голосуваня за інших осіб є порушення констиуційного принципу рівності громадян та створення умов, коли громадяни мають неоднаковий вплив на результати виборів. Це може мати наслідками масову фальсифікацію волевиявлення та спотворення результатів виборів.

Це може мати прояв у двох основних формах. Перше – прямий підкуп, коли даються гроші за використання бюлетеня або роздаються кошти за обіцянку проголосувати за ту чи іншу політичну силу. Деякі суб‘єкти виборчого процесу дають за це значні гроші – від 100 до 500 гривень.

Друге - це може бути в непрямій формі, коли від імені суб‘єкту виборчого процесу передаються матеріальні цінності, надається підтримка, коли масово роздаються одяг, канцелярські товари, обладнання, побутова техніка або спонсорська допомога з позначкою, що обов‘язково це надається від конкретної політичної сили.

Це є неприпустимим, це є прямим порушенням закону.

Як ми можемо реагувати, для чого ми закликаємо наших виборців і наших спостерігачів?

Перше і головне – фіксувати у встановлений законом спосіб факти подібного підкупу. Це може бути або звернення до офіційного спостерігача або до Партії регіонів. І, звичайно, потрібно негайно усунути ці факти.

Другий варіант – робота спостерігачів, які повинні негайно складати скарги або акти, передавати їх в комісії, до судів, вимагати негайної реакції на подібні факти.

Партія регіонів, як суб‘єкт виборчого процесу, проводить серйозну роботу. Ми будемо подавти скраги, звертатися до суду, ми будемо захищати права громадян у тому сенсі, що ніхто не має права тиснути на волевиявлення виборця, у тому числі мотивуючи грішми або іншими матеріальними цінностями.

Я можу навести приклади спроб підкупу виборців з боку БЮТ та Блоку „НУ-НС” у Закарпатті, на Дніпропетровщині, в Криму та інших регіонах України.

Так, 5 вересня у м. Феодосія зафіксовано факт збору з боку БЮТ паспортних даних та особистих підписів виборців в обмін на гроші та подарунки. Виникає питання: чи не для фальшування результатів виборів відбувається збір паспортних даних у Феодосії?

Ми б дуже хотіли, щоб наші громадяни і спостерігачі фіксували, доводили ці факти, щоб ми впливали на ситуацію і виправляли її, щоб порушення закону, пов‘язане з підкупом виборців, не було масовим і не вплинуло взагалі на результати виборів.

Замість післямови. Якщо ви дочитали інформацію до кінця, у нас є запитання: Вам нічого не нагадує стиль викладу?

А ми одразу впізнали типровий стил комуністичного партноменклатурника. Нудно до нудоти, одна “вода”, голослівні узагальнення - тощо.

Втім, нас вразив приклад із Феодосією. Навіщо БЮТівцям паспортні дані із зразками підписів? Тим більше, на території, яка повністю контролюється ПР та їхніми союзниками?

Якось не дуже в'яжеться із виборами. Бо виборець особисто ставить свій підпис у відомості у присутності багатьох свідків, а підробити його на виборчій дільниці у оточення опонентів - це рівнозначно заздалегідь запланованій провокації. Що, вірогідно, регіонали у Феодосії й планують.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.