КВУ висловлює стурбованність щодо підготовки виборів

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 28.09.2007 15:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3826

Комітет виборців України оприлюднив аналіз виборчого процесу та можливі варіанти зловживань під час голосування та підрахунку голосів. За оцінками КВУ позбавленими права голосу, через недоліки у складанні списків виборців, можуть бути близько 1,5 млн. громадян (майже 4%).

За даними КВУ, якість cписків виборців, що підготовлені робочими групами обліку виборців на виборах 2007 є гіршою, ніж під час попередньої виборчої кампанії.

За прогнозом КВУ, в день голосування через різноманітні проблеми зі списками будуть фактично позбавленими права голосу близько 1,5 млн. громадян. Ця цифра не враховує виборців, які не зможуть проголосувати через те, що постійно проживають не місцем реєстрації/прописки.

КВУ оцінює роботу Центральної виборчої комісії по організації позачергових виборів, як незадовільну. ЦВК часто приймала політично мотивовані рішення, що суперечили чинному законодавству і пізніше скасовувалися в судовому порядку. Також ЦВК не надала належної консультатційно-методичної допомоги органам влади, вибочим комісіям не робила відповідних роз‘яснень для виборців. КВУ вважає, що після проведення виборів потрібно повернутися до формування нового складу ЦВК з урахуванням думки експертного середовища.

Головними загрозами під час голосування КВУ вважає спроби вкидання бюлетенів на виборчих дільницях, підкуп виборців, саботаж роботи членами дільничих комісій, помилки у списках виборців, процедуру голосування на дому.

Головними загрозами під час підрахунку голосів КВУ вважає затягування цього процесу на дільницях, спроби фальсифікації протоколів, саботування окремими членами комісій підписання протоколів, уточнення протоколів.

“Постійні заяви політиків про можливі фальсифікації результатів виборів в більшості є бездоказовими і не сприяють створенню нормальних умов для проведення виборів”. - наголошується у документі.

КВУ прогнозує оскаржнення результатів виборів за будь-якого результату і затягування з підведенням офіційних підсумків. Тому КВУ закликає вже зараз зняти всі підстави для можливих оскаржень результатів виборів. Зокрема, Президенту необхідно відкликати свій позов до Конституційного Суду з приводу визнання неконституційною норми про використання даних прикордонників для корекції списків виборців. Оскільки Суд до виборів не розглягнув її до виборів, то в разі прийняття рішення після виборів це може привести до позовів щодо скасування результатів виборів і загострення політичної кризи.

КВУ наводитьприклади кричучих порушень чинного законодавства, які досі залишился без будь-якого реагування:

Донецька область.

ТВО № 55. ДВК №48. До 26.09 у ДВК працювали 9 з 20 членів, кворуму не було. Засідання про кінцевий розгляд скарг на неточності у списках проводили 26.09 з 23.00 до 03.45 26.09, при жорстокому тиску представників КВУ, оскільки ніхто взагалі не збирався проводити засідання. Питання про голову залишилося відкритим. Секретар заявила про те, що вона терміново лягає до лікарні. До того, протягом 5 днів члени ДВК масово написали заяви про вихід з членів ДВК, коли дізнались, що НУНС подали подання щодо призначення головою комісії Лебедеву Л.В. Під час відвідування нашим ДТСом ДВК № 48 для уточнення себе в списках, на дільниці знаходилась одна людина, яка представилась головою ДВК і мала в доступі печатку, документацію, списки виборців. Однак, в списку членів даної комісії ця людина не значилася.

Черкаська область.

Виявлена повна і систематична відсутність членів комісій в ДВК №9 ТВО 199. Скаржаться на нерегулярну роботу ще трьох десятків комісій в м. Черкаси, Черкаському, Корсунь-Шевченківському районі.

Чернівецька область.

ДВК №154 ТВО №208 не може розпочати роботу через те, що члени комісії належать до релігійної секти – вони не хочуть працювати в комісії, але й не хочуть писати заяви на звільнення”.

Якість списків виборців, що були підготовані робочими групами обліку виборців на виборах 2007 була низької якості, і в порівнянні із списками зразка 2006 року – гіршою. В процесі короткого періоду роботи із списками в ОВК та на дільницях була виявлена значна кількість недоліків. Частина з них була виправлена в процесі уточнення списків, проте на день голосування значна частина неточностей у списках залишиться.

За оцінками КВУ позбавленими права голосу через недоліки у складанні списків виборців можуть бути біля 1,5 млн. громадян (біля 4%). Частина з цих виборців (до 300 тис.) виключена із списків виборців за даними прикордонної служби (хоча на день виборів ці виборці знаходитимуться за місцем проживання). Решта виборців будуть фактично позбавленими права голосу через неправомірне не включення до списків (як результат різноманітних помилок) або через невключення до списків, яке здійснено у відповідності до закону через відсутність місця реєстрації/прописки виборця. Крім того, багато виборців не зможуть проголосувати через те, що постійно проживають не місцем реєстрації/прописки.

Також КВУ оцінює приблизно в 1 млн. (до 3%) кількість двійників, а також мертвих душ у списках виборців. Наявність у списках виборців великої кількості двійників створює умови для фальсифікацій під час голосування. КВУ сподівається, що наявність у складі комісій представників різних партій/блоків, а також робота спостерігачів забезпечить взаємний контроль, який унеможливить фальсифікації з використанням неточностей у списках виборців.

В основному, за оцінкою КВУ, неточності у списках є результатом технічних недоліків у процесі складання списків, хоча в окремих випадках є підстави вважати, що списки були спотворені свідомо для подальшої фальсифікації результатів голосування..

Між тим, моніторинг виявив тривожні факти:

Донецька обл.

ТВО 44. Штабістами НУ-НС було виявлено близько 7500 тисяч кратних включень в списках. (5%)

Маріуполь. Було виявлено 22,5 тис. двійників (7%). Основна причина виявленої невідповідності реальних жителів міста і числа людей, які потрапили до списків полягає у тім, що на стику Жовтневого і Ордженікідзевського районів цілі будинки були занесені двічі. За словами начальника прес-служби СБУ Марини Остапенко, під час перевірки списків виборців територіального округу №49 серед жителів Ордженікідзевського і Жовтневого районів було виявлено, що у списки включено 10 тисяч 149 громадян з однаковими паспортними даними та померлих громадян.

Станом на 26 вересня в Донецькій області працівниками штабу БЮТ виявлено 35 491 факт фальсифікацій по списках виборців. У тому числі - присутність у списках померлих громадян - 1 436 чоловік, і "двійників" - 28 228 чоловік (по одному тільки м. Маріуполю їхня кількість досягла 22,5 тис чоловік). 1 268 адрес виявилися фіктивними, 1 536 чоловік "прописані" у неіснуючих або давно зруйнованих будинках. 798 виборців не проживають по зазначених у списках адресах, 956 виборців вибули з різних причин з місця свого постійного проживання. При цьому, 1 269 виборців не включені в списки взагалі.

ТВО 43. 25.09.07р. представники міського РАГС передали в окружну комісію список на 20 тис. померлих (сформований із інформації з ДВК), які на даний момент перебувають у списках виборців. За даним фактом ОВК провело засідання й вирішило визнати роботу з уточнення списків виборців не задовільною, зокрема начальника відділу інформатики Міськвиконкому, що є депутатом міськради від ПР.

ТВО 42, ДВК № 11. Гуртожиток медичного училища – не виключені із списків 72 особи, які закінчили училище та виїхали з міста.

Івано-Франківська область.

ОВК №83 (м.Верховина) при перевірці списків виборців виявлено близько 5% «мертвих душ».

Київська область

ТВО 91. У м. Вишневе на дільниці №72 не було внесено до списків 11 вулиць та гуртожиток молокозаводу у загальній кількості більше 600 виборців.

Одеська обл.

ТВО №132. На низці дільниць Приморського району Одеси до 50% т.зв. «двійників». Зокрема, до юридичної приймальні КВУ звернулися виборці з - ВД №35 ТВО №132, стосовного того, що близько 50% виборців в внесено двічі.

У тому ж Суворовському р-ні Одеси ТВО 132 багато молоді віком 18 - 20 років не внесені до списків.

ТВО 132. ДВК № 44 - в секторі приватних будинків не внесено 5 будинків.

ТВО 132 - ДВК № 151 до якої віднесені 5 гуртожитків ОНУ ім. Мечникова – до списків не включено близько третини студентів з гуртожитків.

Рівненська обл.

До ОВК 154 звернулась уповноважена особа від блоку НУНС з скаргою на те, щоб прийняли рішення про виключення двійників з списків виборців близько 1500 чоловік по округу (біля 1%).

м. Севастополь.

Від представника НУНС стало відомо, що у списках понад 5 тисяч севастопольців (2-3%) включені двічі. Людина включена в одному списку на російській мові та українською мовою. Є особи які включені в список виборців на різних ДВК (за різними адресами).

Харківська обл.

В Харківській області виявлено 94 тис. двійників, в Харкові - 44 тис. (близько 4%)

Херсонська обл.

ТВО № 187 За інформацією окружної виборчої комісії, було виявлено до 3 тис. двійників (біля 2%). Село Новоукраїнка Скадовського району. В селі 400 виборців, 170 з них не включені до списків, замість них включені давно померлі особи.

Черкаська обл.

В с. Степанці, Канівського району виявили 883 випадків дублювання в списках.

Чернівецька обл.

ТВО № 207 зафіксовано 5245 подвійних внесень у список виборців (біля 3.5%);

В ТВО №209 (за даними НУНС) 3000 виборців двічі включені до списків (біля 2%).”

КВУ виявлено факти підкупу виборців.

Найбільш масовою технологією, яку втім поки-що не можна однозначно трактувати як підкуп виборців, стала розсилка у всіх регіонах конвертів з надписом “Ви виграли”. В листі повідомляється, що "Патріот України", який підписав листа, оплатив квитанцію букмекерскої контори "Шанс". Ставку зроблено на результат парламентських виборів 2007: якщо виборчий блок КУЧМА набере на виборах більше 5% голосів виборців, власник квитанції отримає нагороду - 1000 грн. В букмекерскій конторі "Шанс" підтвердили, що дійсно дехто неодноразово ставив на перемогу Блоку КУМА.

В той же час, з різних регіонів України надходить інформація, що виборцям пропонують грошову винагороду за копії паспортів. Ініціатором такого підкупу називають Блок Литвина, БЮТ, СПУ, Партію Регіонів, ВО „Свобода”.

КВУ закликає правоохоронні органи ретельно розслідувати всі зазначені факти.

МОніторингом були зафіксовані факти застосування адміністративного ресурсу:

Донецька область.

Округ№44, Єнакієве. 25.09.07 г. в 19.00 ПР проводила в масштабний мітинг з концертом, на який зобов’язали прийти (під підпис) представників від виробничих колективів, лікарень, учбових закладів. Людей збирали попередньо, перевіряли і централізовано вели на мітинг.

Округ №42, Артемівськ. Прес-служба Блоку Юлії Тимошенко в Донецькій області розповсюдила інформацію про те, “як організується явка на зустріч з кандидатом в депутати ВР від ПР 21 вересня 2007 року”. Прес-служба оприлюднила телеграму, адресовану директорам 12 шахт, за підписом заступника з соціальних питань та зв’язках з громадськістю ДП “Артемвугілля”. В документі в наказному порядку сказано директорам шахт прийти особисто та забезпечити явку працівників на зустріч з кандидатом в депутати ВР від ПР. За інформацією ДОО БЮТ, в телеграмі конкретно вказано, скільки людей від кожної шахти мають прийти на зустріч.

Округ №44. 18.09. була проведена зустріч працівників освіти з кандидатом в нардепи від ПР Литвиновим Л.Ф. Від міськвідділу освіти в школи була розіслана телефонограма з наказом забезпечити обов’язкову явку конкретної кількості вчителів.

Округ № 43, м.Горлівка. Міський голова І.Сахарчук та нардеп М.Янковский на шахті ім. Румянцева 18.09.07г. в 15-00 на зустрічі з трудовим колективом закликали шахтарів голосувати за ПР. Зустріч транслювалась на місцевому телеканалі «Центр».

Івано-Франківська область.

25 вересня працівників Військового лісгоспу (м.Івано-Франківськ) в примусовому порядку відправляють на зустріч з представниками НУ-НС.

Хмельницька область.

В п’ятницю 21.09.2007 року відомий кореспондент обл. газети в М. Шепетівка повідомив керівнику Шепетівського міського осередку КВУ Полодюку Михайлу, що до нього приходив дільничий міліціонер і запитував чи не збирається ВІН за кордон на час виборів. На це останній розсміявся, бо навіть закордонного паспорту не має. В неділю 23.09. до квартири М. Полодюка теж прибув міліціонер з ропитуваннями, чи був він за кордоном і чи не збираюся туди знову ( ВІн був останній раз 2005 року).

Одеська область.

22.09.2007, під час візиту до Одеси Президента України Віктора Ющенка (відкриття Одеського академічного театру опери та балету) у школах міста було зібрано по 100 учнів, якім роздали помаранчеві прапорці. Неповнолітніх розставили по бокам вулиць зустрічати голову держави. За інформацією ряду джерел організатором цієї акції було міське управління освіти (Тетяна Савельєва) за розпорядженням заступника міського голови, голови міського виборчого штабу блоку НУ-НС Михайла Кучука.

Голова Любашівської районної держадміністрації Анатолій Островський (кер. місцевого осередку СПУ) здійснює тиск на головного архітектора Любашівського району Бродецького О.О., вимагаючи від нього та його підлеглих підтримувати позицію СПУ на виборах. Тиск виражається у постійній критиці на службових нарадах за нібито неналежне виконання службових обов’язків.

У с.м.т. Великомихайлівське голова однойменної райради Михайло Вішняков, який представляє інтереси Блоку Литвина, надав вказівку щодо зняття біг-борду з рекламою ініціатив Президента України. ім того, Михайло Вішняков використовує підконтрольних йому голів сільрад для розповсюдження через них агітаційної продукції Блоку Литвина.

Заступник голови Великомихайловськох райради Раїса Коваленко була неофіційно призначена Михайлом Вішняковим відповідальною за проведення агітації та пропаганди у районі на користь Блоку Литвина. У рамках організації передвиборної кампанії Коваленко Р.С. використовує водія райради, який на службовій автомашині розвозить агітаційну продукцію. Разом з тим, жінка Михайла Вішнякова – Олена Скоцик, яка займає посаду директора СШ № 2, використовуючи своє службове становище, змушує учнів школи розвішувати стрічки за Партію регіонів.

Майстер 106 групи Антонюк Г. А. та директор ПТУ №22 (м. Іллічівськ) Жуха запрошували учнів прийняти участь у мітингу Партії регіонів в м. Овідіополі за 20 гривень.

Черкаська область.

Голова ОВК №199 (Черкаси) Наталя Миколаївна Роганова (від Партії регіонів) самовільно зайняла 24 вересня актовий зал Соснівської в місті Черкаси ради, опечатавши його двері. 26 вересня вона відкрила зал для організації семінару для спостерігачів від Партії регіонів. Таким чином, порушений принцип рівності СВП та проявлена явна упередженість голови ОВК. Тим більше, зал був зайнятий самовільно без погодження з керівництвом райради”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.