НУ-НС заявила в ГПУ на МВС. За незаконне збирання інформації про громадян

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 28.09.2007 15:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3827

Працівники міліції незаконно збирали кофіденційну інформацію під виглядом запобігання можливим правопорушення. незаконність цих дій підтверджена судом.

28 вересня 2007 року набрала законної сили постанова Окружного адміністративного суду м. Києва по справі № 1/81 за позовом Блоку “Наша Україна – Народна Самооборона” про визнання протиправними дій Міністерства внутрішніх справ України. Цією постановою суду встановлено, що Міністерство внутрішніх справ вчинило протиправні дії зі збирання, зберігання, використання та поширення персоніфікованої інформації про громадян конфіденційного характеру, зокрема – щодо перетину державного кордону України.

В зазначеному рішення суду визначено, що чинним законодавством повноважень на здійснення таких дій Міністерству внутрішніх справ не надано, що МВС України не діяло згідно спеціальних положень законодавства, що регулює порядок підготовки та проведення виборів, що МВС України провело збір даних, не передбачених положеннями Закону "Про вибори народних депутатів України", без законних підстав звернулося до керівництва Адміністрації державної прикордонної служби України про надання персоніфікованої інформації про виїзд громадян України за кордон, що свідчить про протиправність дій, здійснених Міністерством внутрішніх справ України.

Суд прийшов до висновку, що посадові особи МВС виконували невластиві для них функції, займалися збиранням інформації під виглядом запобігання правопорушенням, після чого протиправно направили цю інформацію до Центральної виборчої комісії.

Доводиться констатувати, що це не перший випадок незаконного втручання Міністерства внутрішніх справ України у виборчий процес.

Блок “НУ – НС” підготував звернення до Генеральної прокуратури України з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності осіб, відповідальних грубе порушення Міністерством внутрішніх справ України конституційних прав громадян України.

Блок “НУ – НС” закликає громадян України звернутися до відповідних територіальних органів Міністерства внутрішніх справ України з вимогою пояснити: хто, на якій підставі та яку саме інформацію збирав щодо них, порушуючи тим самим вимоги Конституції та законів України.

Блок “НУ – НС" готовий надати допомогу громадянам України в підготовці таких звернень та в подальшому відстоювати конституційні права людини і громадянина.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.