Міжнародні спостерігачі: вибори відбулися демократично. В цілому

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.10.2007 17:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3857

Міжнародні спостерігачі закликали українських політиків не заперечувати результати виборів у судах, зауважили зменшення кількості залякування виборців і відсутність цензури в роботі журналістів.

Про це на прес-конференції повідомив співголова неурядової організації Національного демократичного інституту Абнер Міква.

За його словами, незважаючи на деякі серйозні недоліки, вибори в цілому відповідали міжнародним стандартам.

Він зазначив, що політична криза в Україні може затягтися, якщо політичні суперники безпідставно будуть намагатися перетворити суд у місце продовження політичної боротьби.

"Ми сподіваємося, що політики не будуть ставити під сумнів ці результати в судах", - сказав Міква.

Він підкреслив, що суд не повинен скасовувати всі рішення, які прийняв народ шляхом вільного волевиявлення.

"Ми зробили висновок, спостерігаючи за цими виборами, що вони не були ідеальними", - сказав Міква.

При цьому він зазначив, що ідеальних виборів не буває й що зараз політики повинні визнати, що вибори закінчилися й необхідно керувати країною.

Серед позитивних моментів під час виборів виборці зазначили зменшення кількості залякування виборців, відсутність цензури в роботі журналістів, а також проведення політичними силами потужної виборчої компанії.

Серед проблемних сторін міжнародні спостерігачі зазначили, що склад Центральної Виборчої Комісії був занадто заполітизований, було заборонено використовувати відкріпні талони, були проблеми з голосуванням у тих громадян, які виїжджали за кордон, а також були широкомасштабні неточності в списках виборців.

Також спостерігачі зауважили, що остаточний підрахунок голосів ще не завершено і необхідно зробити загальні кроки для забезпечення чесності цих виборів.

Делегація складалася з 30 спостерігачів з Канади, Грузії, Німеччини, Латвії, Польщі, Великобританії, США й Туреччини.

До складу делегації ввійшли нинішній і колишній парламентарії, колишні посли, політологи, громадські діячі й експерти з прав людини й виборчої діяльності.

Національний демократичний інститут - це не урядова міжнародна організація з штаб-квартирою у Вашингтоні (США).

Як повідомлялося, спостерігачі від Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Організації з безпеки й співробітництву в Європі, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї НАТО, Бюро по демократичних інститутах і правам людини ОБСЄ вважають, що позачергові вибори Верховної Ради в Україні пройшли чесно, відкрито й демократично.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.