Коаліціада розпочнеться із судів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.10.2007 09:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3863

Чи виборюватимуть політики вирішальні відсотки у судах? І які зачіпки дає українське законодавство для відповідних судових позовів?

У нинішній ситуації колір майбутньої коаліції може вирішити якийсь відсоток, тож для ключових гравців політичного процесу результати голосування на кожній дільниці будуть надзвичайно важливими. Це, на думку політичного експерта Олександра Палія, підштовхуватиме політиків до боротьби у судах.
Олександр Палій: «Ми справді почуємо про значну кількість позовів щодо голосування на дільницях. Зокрема, у зв’язку з тими порушеннями, про які повідомляється сьогодні. Для серйозних політичних сил залишити ці порушення без реагування було б не зовсім справедливо».

За яких обставин вибори на дільниці визнають недійсними?

Виборче законодавство передбачає три способи, щоб вибори на дільниці були визнані недійсними, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода юрист Олексій Резніков: «Це або пошкодження скриньок у кількості більше ніж 20% на дільниці. Це подвійне або потрійне голосування. Мається на увазі, що одна особа голосувала більше, ніж раз, і таких випадків має бути більше 10%. І третє, це якщо кількість бюлетенів буде перевищувати 10% від кількості, яка була видана. Це можливість визнати вибори недійсними на дільницях в цілому.

Все решта – це математичні порушення під час підрахунку голосів, математичні помилки, і, найімовірніше, боротьба буде за дійсність або недійсність бюлетенів».

Нинішній закон про вибори встановлює достатньо жорсткі межі можливостей для визнання виборів недійсними на дільницях та округах, наголошує кандидат юридичних наук Микола Сірий: «Лише тоді можна визнати вибори недійсними, якщо 10% голосів будуть обтяжені якимись правопорушеннями. Це досить високий відсоток. Якщо виявляються порушення на рівні меншого відсотка, от це не дає підстав ставити питання про визнання виборів недійсними на тій чи іншій дільниці. Ми будемо спостерігати чималу кількість різноманітних скарг».

На оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних та окружних виборчих комісій українське законодавство дає два дні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.