Балога не уявляє, як НУ-НС може ослухатися гаранта

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 5.10.2007 19:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3902

Керівник Секретаріату попередив регіоналів, що купівлі-продажу депутатів у парламенту просто так вже не буде. Як і типу незалежних нардепів.

Розпуск Верховної Ради п’ятого скликання, в якій було здійснено спробу формування конституційної більшості у неконституційний спосіб, має бути серйозною пересторогою для тих політиків, які розраховують утворити більшість у новообраному парламенті поза процедурою, чітко виписаною в Основному Законі. Таке переконання висловив сьогодні керівник Секретаріату Президента України Віктор Балога.

Він зазначив, що заява Глави держави про необхідність початку консультацій про створення коаліції у Верховній Раді шостого скликання викликала широку хвилю дискусій у політичних, експертних і журналістських колах. «Зауважу, що вже пролунали припущення про можливе приєднання окремих депутатів до тієї чи іншої конфігурації більшості. Такі заяви проголошуються з неймовірною легкістю і дитячою безпосередністю, які свідчать про незнання їхніми автори норм чинної Конституції».

На думку Балоги, консультації щодо створення більшості у Верховній Раді повинні бути раціональними, а не емоційними. Їхнє кінцеве завдання – досягнення високої якості тандему «уряд-парламент», утвореного на засадах цінностей і пріоритетів. «Ця конфігурація має бути, по-перше, сталою та стійкою; по-друге, забезпечити прийняття і реалізацію законів, необхідних для швидких і ефективних змін в ключових сферах життя суспільства і держави; по-третє, створити надійні законодавчі запобіжники проти політичної корупції і владного монополізму, зокрема, через прийняття Закону «Про Кабінет Міністрів» ще до формування складу уряду; по-четверте, запровадити політичну і юридичну відповідальність за невиконання передвиборчих програм».

Керівник Секретаріату підкреслив, що Президент у своїй заяві щодо формування коаліції особливий акцент зробив на необхідності збереження єдності країни. «Це визначальна вимога, якою мають керуватися всі відповідальні політичні сили, які здобули парламентське представництво. Виняткову місію у втіленні цієї директиви має нести блок «Наша Україна – Народна самооборона» як реципієнт політичної підтримки Глави держави. Не уявляю рішень «НУ-НС», у тому числі і щодо формування коаліції та уряду, які б ішли врозріз із баченням Президента», – сказав Балога.

Сьогодні ж, за дорученням Президента України відбулася зустріч лідерів Блоку Юлії Тимошенко та блоку «Наша Україна – Народна самооборона». Мета переговорів – затвердження проекту коаліційної угоди про створення демократичної парламентської більшості.

Однією з ключових вимог Президента до коаліції є законодавче врегулювання дисбалансів у системі державного управління, викликаних конституційними змінами 2004 року та прийняттям у 2007 році Закону «Про Кабінет Міністрів України».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.