Завтра річниця вбивства свободи слова у Росії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 6.10.2007 16:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3908

Завтра виповнюється рік, з того часу як у Москві в під`їзді свого будинку була убита оглядач “Нової газети” Ганна Політковська.

“Російська газета” з посиланням на свої джерела повідомляє про те, що в Москві затриманий 49-річний кримінальний авторитет з України, якого підозрюють в причетності до справи Політковської.

Українські ЗМІ нещодавно повідомили про візит до Києва одного із заступників Генпрокурора Росії. Він допитав майора запасу Миколу Мельниченка, колишнього охоронця екс-президента України Леоніда Кучми. Мельниченко також відомий як автор касетного скандалу.

Колишній майор повідомив, що його допитували в межах справи про вбивство Політковської. "Так, я зустрічався з російським слідчим, - заявив він місцевим журналістам, - дав відповідні свідчення». Повідомляти які-небудь подробиці він відмовився, зважаючи на таємницю слідства. Проте, як зазначає Російська газета, йшлося про Березовського.

Колеги убитої журналістки неодноразово висловлювали своє задоволення плином розслідування. Заступник головного редактора Нової газети Сергій Соколов заявив: "Те, як йде слідство, влаштовує Нову газету. Але не влаштовує замовників, і тому організовуються численні просочування інформації і спроби перешкодити слідству".

В той же час більше 60 правозахисників, діячів культури і інших відомих людей з різних країн підписали відкритий лист із закликом до російської влади знайти вбивць журналістки Ганни Політковської. Лист опублікований в суботньому номері британської газети “The Times”.

Автори також звертаються до світових лідерів із закликом докласти усіх можливих зусиль для захисту журналістів, що працюють в зонах військових конфліктів.

У числі тих, що підписали лист - лауреат Нобелівської премії Десмонд Туту, Олена Боннер, Володимир Буковський, Ванесса Редгрейв, лорд Джадд та інші відомі правозахисники.

"Наш борг перед пам'яттю Ганни - захистити не багатьох, які продовжують говорити від імені тих, кого ніхто не хоче слухати", - йдеться у відкритому листі.

Основною версією вбивства залишається професійна діяльність журналістки, повідомляє ВВС.

Політковська багато часу проводила в Чечні, розслідувала порушення прав людини і злочинні дії чеченських і федеральних російських чиновників стосовно місцевого населення.

Вона впритул займалася темою Беслана, взявши активну участь в підготовці спеціального бесланського випуску “Нової газети”.

Під час бесланських подій Політковська перенесла сильне отруєння, випивши чаю в літаку, що летів до Північної Осетії.Її колеги підозрювали, що це було замахом на її життя.

В межах розслідування вбивства було затримано декілька чоловік.

Глава Слідчого комітету при прокуратурі Росії Олександр Бастрикін заявляє про те, що у слідчих є шість версій вбивства журналістки.

Головний редактор “Нової газети”, де працювала Політковська, Дмитро Муратов говорить, що, на його думку, виконавці злочину, швидше за все, будуть встановлені.

При цьому в інтерв'ю агентству Інтерфакс він виразив сумнів в тому, що будуть знайдені замовники.

"На тому рівні, де справа стосується виконавців, організаторів і посередників, прокуратура діятиме як добре налагоджена машина. Але щодо замовника ніякої упевненості у мене поки не має - дуже високі політичні ризики тут у тієї ж прокуратури", - зазначив Муратов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.