Скоро українці відчують російську ринковість і справедливість

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 7.10.2007 23:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3912

Ціни на газ для України будуть справедливими і ринковими.

Про це заявив перший віце-прем’єр російського уряду, голова ради директорів «Газпрому» Дмитро Медведєв в інтерв’ю підсумковій програмі «Час» на російському Першому каналі.

Медведєв вважає, що питання ціни на те, що поставляється Україні паливо не повинне провокувати політичних дискусій. «Це суто договірне, економічне питання», - сказав Медведєв.

«З приводу договірної кампанії періодично розгораються спори, для нас незрозумілі, виникають якісь істерики», - сказав голова ради директорів «Газпрому».

За його словами, ціни визначатимуться відповідно до тих, що є ринковим механізмом ціноутворення.

«Так, як це робиться стосовно всіх наших партнерів. Ці ціни будуть справедливі і ринкові», - підкреслив Медведєв.

Торкаючись боргу України Росії за спожитий газ, Медведєв, сказав: «Це питання буде вирішене тоді, коли Росія одержить гроші».

«Ми продовжуємо переговори. Наступного тижня вони будуть продовжені. Сподіватимемося, що цей інцидент буде вичерпаний», - зазначив перший віце-прем’єр, пояснивши, що вже намічені «певні підходи» до того, як боргову проблему збираються вирішувати українські партнери.

«Нашим партнерам пора звикнути до думки, що за газ треба платити. Платити вчасно і відповідно до укладених контрактів», - сказав Медведєв.

За його словами, «Газпром» - не бездонна бочка і не може закривати одні програми іншими. «Якщо наші партнери нам не платять, то ми просто вимушені шукати інші механізми фінансування. І це погано для бюджету такої великої компанії як «Газпром», - сказав глава «Газпрому».

«Газпром» 2 жовтня заявив, що скоротить постачання природного газу для України у разі непогашення заборгованості у розмірі більше 1,3 мільярдів доларів, яку накопичила українська сторона.

Уряд України, у свою чергу, спростував інформацію про борг України перед Росією, заявивши, що борг не є державним, а сума боргу перебільшена. 3 жовтня міністр палива і енергетики Юрій Бойко в Москві домовився про продовження терміну погашення боргу до 1 листопада поточного року.

Бойко також заявив, що насправді йдеться про борг не України, а посередників - «РосУкрЕнерго» і «УкрГазЕнерго», СП, створеного «РосУкрЕнерго» і НАК «Нафтогаз України».

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович планує у вівторок, 9 жовтня, в ході візиту в РФ обговорити зі своїм російським колегою Віктором Зубковим ситуацію навколо боргу України перед «Газпромом».

Від “Аратти”: Починаючи від 2004 року, в російських керівників кожної осені спостерігається рецидив психозу навколо газової труби. І чим ближче дата Помаранчевої революції - тим гостріше і яскравіше симптоми нездоров'я у Кремлі.

Ось і нині, традиційно пролунали волання на тему українців-крадіїв (мабуть іншого кремлівські технологи придумати не здатні).

Проте, як кажуть в українській Одесі: “учорашня хохма - сьогодні не хохма!”. Пани вірнопутінці забулися, що між українським споживачем та газовою трубою, вони ж самі, не без участі Януковича, настворювали фірм-“прокладок”, які контролюються власне Газпромом, а українська сторона представлена, м'яко кажучи, символічно. Якщо так можно назвати групу фізичних осіб за ознакою громадянства.

Отже, питання: хто у кого вкрав - стає риторичним, бо у всіх “прокладках” Газпром має не менш, як половину статутного фонду.

І при чому тут, товаріщ Мєдвєдєв, російський чи газпромівський бюджет? Адже загальновідомо, для чого створюються “прокладки” - виключно для відмивання грошиків (якщо не сказати - розкрадання).

І чому, власне, українці мають розраховуватися по чиїмось кримінальним разводам?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.