Президент Ющенко хоче швидче провести конституційну реформу

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 8.10.2007 19:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3915

2008 рік українська влада має присвятити реалізації конституційної реформи.

На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко на зустрічі з лідерами політичних сил, що за попередніми результатами проходять до Верховної Ради VI скликання.

«Переконаний, 2008 рік повинен бути присвячений оптимізації конституційного процесу, формуванню нової редакції Конституції, яка б не дозволила з одної сторони узурпації влади будь-яким інститутом чи особою, а з іншої сторони забезпечила дорогу для розвитку демократичних засад і цінностей», – підкреслив Глава держави.

Саме конституційна реформа є одним з ключових загальнонаціональних пріоритетів, навколо яких, на думку Президента, мають сьогодні об’єднатися ключові політичні гравці.

«Нам треба дати чесну відповідь на ті положення, які були закладені в українську Конституцію, і які сьогодні знищили паритет між системами влади, принесли той принцип відносин – по суті, агресивний і войовничий – який ми спостерігаємо останні 1,5 роки», – сказав він.

«Як Президент я хотів би вам дати гарантію – ні в які темні оборудки в цьому питанні я грати не буду», – підкреслив Глава держави.

Він висловив переконання, що ефективне формування змін і доповнень до Конституції має відбутися на рівні роботи представників політичних партій, парламенту, інститутів влади, і, безперечно, громадськості. «Ми повинні закликати всіх говорити про національний консенсус у питаннях, які стосуються нової редакції національної Конституції. І переконаний, в суспільстві ми це розуміння знайдемо», – сказав він.

«Питанням номер один», що має бути відображене в новій редакції Конституції, Президент назвав відновлення балансу між гілками влади. Серед інших важливих змін – реформа місцевого самоврядування убік розширення повноважень регіонів, запровадження нових засад територіальної організації влади, судова реформа.

Президент окремо наголосив, що наполягає на скасуванні закону про уряд.

«Переконаний, що політичні сили, які ближчим часом будуть представляти український парламент, знайдуть політичну волю дати чесну відповідь на організацію роботи Кабінету Міністрів в строгій відповідності до Конституції України», – сказав він.

Глава держави, крім того, виступає за підпорядкування всього силового блоку Президентові країни. «Ми хочемо мати чесне судочинство, чесну владу, прозоре виконання обов’язків. Ми повинні раз і назавжди розставити ці крапки. Переконаний, країна повинна вийти з таких системних ризиків, які сформовані, в тому числі, і в національному законодавстві – не тільки в Конституції», – наголосив В. Ющенко.

Президент закликав усіх присутніх на зустрічі політичних лідерів не марнувати час і розпочати активний діалог вже сьогодні: «Я виступаю за те, щоб консультації, які будуть проводитися на міжпартійному рівні, носили конструктивний неагресивний характер, якомога швидше були завершені – і на стіл Президента були подані пропозиції відповідно до Конституції щодо кандидатури Прем’єр-міністра і того формату коаліції, яка бере на себе політичну відповідальність за організацію роботи українського парламенту і формування українського уряду».

Разом з цим Глава держави очікує від сил, що відповідатимуть за діяльність парламентської більшості, подання їхньої програми – принаймні, на найближчі 100 днів роботи.

На переконання Глави держави, позачергові вибори підтвердили, що жодна з політичних партій «не отримала від виборця мандату на війну, протистояння, формування конфронтації в українському суспільстві».

Президент хоче бачити український парламент ефективною та стабільною інституцією, яка разом із ним та урядом забезпечить розвиток демократії, економіки і гуманітарної політики, наголосив Ющенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.