Сучасний рівень інфляції, зростання цін - наочний показник проФФесійності Азарова

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 9.10.2007 15:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3922

Рівень інфляції та високий індекс зростання споживчих цін були очевидними ще коли формувався бюджет на поточний рік. Проте, Азаров і його команда підтримки вважали інакше.

«При прийнятті держбюджету-2007 я, будучи першим заступником голови бюджетного комітету Верховної Ради, заявляв, що інфляція при показниках і закладеному розвитку економіки, запропонованих Азаровим, має становити 12-13% на відміну від прогнозованих урядом 7,5%», - сказав, коментуючи ситуацію на споживчому ринку, член Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» Павло Жебрівський.

За його словами, Кабмін вважав, що утримати зазначений рівень інфляції вдасться, проте прогнози «Нашої України», як і прогнози експертів світового банку, справдилися.

В той же час Жебрівський зазначив, що вибори не мають жодного відношення до стрибка інфляції в Україні. Він також розповів, що Кабмін нічого не зробив, аби утримати інфляцію на рівні обіцяних 7,5%.

На його думку, непродуманою була і політика Кабміну в галузі тваринництва, що призвело до різкого зростання цін на м'ясо та молоко. «Останнім часом молоко перестало приносити прибутки. В Україні 80% молока виробляється в приватному секторі, тобто на підсобних господарствах, і коли стало зрозуміло, що низька ціна на молоко не виправдовує трудові затрати, виробники почали скорочувати поголів’я худоби. У зв’язку з цим ціни на молоко сьогодні сягнули двох гривень за літр, що суттєво вплинуло на рівень цін на продовольчі продукти», - повідомив Жебрівський.

За його словами, «ціни на продовольчі продукти зросли по двом напрямкам – на хлібобулочні вироби (пшениця) і продукти тваринного походження (молоко та м'ясо)».

«Кабінет Міністрів не став регулятором цін на ринку України. Сьогодні ціни на зерно третього сорту складають 1200-1300 гривень за тонну, що є зрозумілою причиною подорожчання хлібобулочних виробів», - переконаний він.

Водночас, член Блоку відмітив неефективну роботу міністра житлово-комунального господарства, котрий не зміг запобігти зростанню цін на житлово-комунальні послуги. «В бюджеті була передбачена достатньо велика сума на інновації в житлово-комунальному господарстві, що мала надійти до спеціального фонду з фонду приватизації. План приватизації був зірваний, не було проведено структурної перебудови житлово-комунального господарства, що, в свою чергу, спричинило зростання цін на житлово-комунальні послуги», - зазначив Жебрівський.

«Без інвестицій, в тому числі державних, реформувати житлово-комунальне господарство неможливо», - додав він.

На переконання члена Блоку, нинішній Кабінет Міністрів не виконав жодної своєї функції. «Сподіваюся, що новому, демократичному Кабінету Міністрів вистачить здорового глузду не допустити подібної ситуації і не наступити на ці граблі», - підкреслив Жебрівський.

Нагадаємо, за повідомленням Держкомстату, інфляція в Україні у вересні склала 2,2% і майже у 4 рази перевищила прогноз Мінекономіки; з початку року її значення досягло 8,6%.

У вересні продовольчі товари подорожчали на 3%, непродовольчі – на 0,4%, послуги – на 2,2%. З початку року зростання цін на них склало відповідно 12,4%, 1,1% і 8,7%.

У серпні 2006 року споживчі ціни в Україні виросли на 14,4%, що є найвищим показником з початку цього року. За січень-вересень 2007 року порівняно із січнем-вереснем минулого року інфляція склала 11,9%, що також стало максимумом цього року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.