Янукович і Бойко у Москві вирішили: борги фірташів погашатимуть пересічні українці

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 9.10.2007 16:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3923

Українська і російська сторони домовилися про механізм погашення 2 млрд доларів заборгованості українських кампаній за імпортний газ(під “українськими капманіями” слід розуміти: “РосУкрЕнерго”(50% - Газпром, “УкрГазЕнерго”(50% РосУкрЕнерго).

Про це заявили прем’єр-міністр Росії Віктор Зубков і прем’єр-міністр України Віктор Янукович у ході зустрічі в Москві (Росія).

Зубков зазначив, що заборгованість українських компаній за імпортний газ становить близько 2 млрд доларів, і сторони вже узгодили механізм погашення цього боргу до 1 листопада.

«Змушений звернути вашу увагу на проблему з утворенням і зростанням заборгованості українських компаній за поставлений газ. З початку поточного року сума боргу перед «Газпромом» склала близько 2 млрд доларів на рівні господарюючих суб’єктів: «РосУкрЕнерго», «Укргаз-Енерго» і «Нафтогазу України», - сказав Зубков.

Він зазначив, що 8 жовтня на рівні господарюючих суб’єктів завершено переговори про механізм погашення заборгованості.

За словами російського прем’єра, заборгованість за поставлений у 2007 році газ у сумі 1,2 млрд доларів буде погашена за рахунок реалізації «Газпромекспорту» газу, що належить «РосУкрЕнерго» і знаходиться в підземних газових сховищах в Україні.

«Газпромекспорт» стає власником відповідних обсягів газу й у свою чергу направляє їх насамперед споживачам в Україні, а також на виконання експортних контрактів», - сказав Зубков.

Він додав, що іншу частину заборгованості, яка залишилася, у сумі 929 млн доларів погасять за рахунок власних і позикових коштів « Укргаз-Енерго» і «Нафтогаз України».

«Ці цифри зафіксовані у підписаних господарюючими суб’єктами домовленостях про врегулювання заборгованості. Відповідно до угоди українські компанії до 1 листопада 2007 року повинні повністю розрахуватися з боргом за газ», - сказав Зубков.

Він додав, що російська сторона розраховує на забезпечення контролю з боку української влади цих домовленостей.

У свою чергу Янукович підтвердив, що сторони домовилися про механізм, що дозволить урегулювати питання заборгованості.

Як повідомлялося раніше, 3 жовтня Янукович заявив про намір відвідати Москву для переговорів щодо погашення боргу з української сторони за поставлений газ із російським газовим монополістом компанією «Газпром».

«Газпром» заявив про намір скоротити поставки природного газу в Україну у випадку непогашення 1,3 млрд боргу компанії «РосУкрЕнерго» перед «Газпромом» за поставлений газ.

Після цього міністр палива та енергетики Юрій Бойко вже відвідував Москву для переговорів з «Газпромом». Сьогодні він підписав із керівництвом Газпрому протокол по врегулюванню заборгованості. Раніше Бойко заявляв, що НАК Нафтогаз нічого не винен Газпрому, поточні боги є у «РосУкрЕнерго».

Разом із тим, на початку місяця Перший віце-прем'єр і міністр фінансів Азаров заявляв, що в україни немає жодних забогованостей перед Газпромом.

Президент Ющенко також заявив, що йму нічого не відомо про борги у розрахунках за газ перед російською стороною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.