ЄС хоче, щоб українські керівники врешті визначилися, куди прямуватимуть

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 9.10.2007 21:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3929

ЕС чекає, коли українські керманичі почнуть грати чесно, а не у багатовекторність, утворюючи ЄЕП із Росією та, водночас, вимагаючи від європейців створення вільної економічної зони. Так не буває.

Депутат Європарламенту Збігнев Залєсскі (група народних партій, Польща), автор доповіді про торгівлю та економічні відносини з Україною вважає, що для створення зони вільної торгівлі з ЄС Україна має “чесно грати”.

Таку думку він висловив сьогодні українським журналістам у Брюсселі після того, як Комітет з питань міжнародної торгівлі Європарламенту підтримав його проект доповіді.

“Якщо ми побачимо, що Україна чесно грає з нами, а не так, що одним оком дивиться на Росію, а іншим на Європу, тоді така зона може бути створена”, - сказав Залєсскі.

Депутат зауважив, що зона вільної торгівлі може створюватися виключно у двосторонньому порядку. При цьому, за словами Залєсскі, якщо Україна хоче робити якісь паралельні кроки з Росією у цьому напрямку, Європа має знати про такі кроки.

“Це не означає припинення відносин України з Росією. Росія є важливим партнером, майже братом, але потрібно буде дуже чітким у цьому питанні. Така зона може бути створена виключно на двосторонньому рівні”, - наголосив депутат.

Сьогодні, 9 жовтня, Комітет з питань міжнародної торгівлі Європарламенту схвалив проект доповіді Залєсскі про торговельні та економічні відносини з Україною. У документі, зокрема міститься заклик до Єврокомісії та країн-членів сприяти вступу України до Світової організації торгівлі, а після вступу України до СОТ і ратифікації цього рішення українським парламентом – розпочати переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

У документі також зазначається, що повна імплементація Україною деяких положень угоди про Єдиний економічний простір з Росією, Казахстаном та Білоруссю може вступити в конфлікт зі створенням зони вільної торгівлі з ЄС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.