Україна виходить в ¼ фіналу Чемпіонату світу з футболу

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 27.06.2006 12:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=394

Збірна України перемогла збірну Швейцарії в серії пенальті після завершення внічию основного й додаткового часу з рахунком 3:0 у матчі 1/8 фіналу в Кельні і вийшла до 1/4 фіналу.

Головний тренер збірної України Олег Блохін випустив у стартовому складі воротаря Олександра Шовковського ("Динамо, Київ), захисників Андрія Несмачного ("Динамо", Київ), Владислава Ващука ("Динамо", Київ), Володимира Єзерського ("Дніпро", Дніпропетровськ), півзахисників Анатолія Тимощука ("Шахтар", Донецьк), Олега Шелаєва ("Дніпро", Дніпропетровськ), Олега Гусєва ("Динамо", Київ), Максима Калиниченка ("Спартак", Москва, Росія) нападаючого Андрія Шевченка ("Челсі", Лондон, Англія), Андрія Вороніна ("Байєр", Леверкузен, Німеччина), Сергія Реброва ("Динамо", Київ), повідомляє Кореспондент.net.

На 75 хвилині Калиниченка замінив півзахисник Руслан Ротань ("Динамо", Київ), на 93 хвилині Воробея замінив Сергій Ребров ("Динамо", Київ), на 111 хвилині Вороніна замінив Артем Мілевський ("Динамо", Київ).

Головний тренер збірної Швейцарії Кобі Кун включив до стартового скалу воротаря Паскаля Цубербюлера ("Базель", Швейцарія), захисників Філіпа Дегена ("Боруссія", Дортмунд, Німеччина), Йохана Джуру ("Арсенал", Лондон, Англія), Патрика Мюллера ("Ліон", Франція), півзахисників Людовика Маньїна ("Штутгарт", Німеччина), Йоханна Фогеля ("Мілан", Італія), Рікардо Кабаньяса ("Кельн", Німеччина), Рафаеля Віккі ("Гамбург", Німеччина), Транкільо Барнетту ("Байєр", Леверкузен, Німеччина), Хакана Якіна ("Янг Бойз", Берн, Швейцарія), нападаючого Олександра Фрая ("Ренн", Франція).

На 34 хвилині Джуру замінив захисник Себастьян Гріхтінг ("Осер", Франція, на 64 хвилині Якіна замінив Марко Штреллер ("Кельн", Німеччина), на 116 хвилині Фрая замінив Мауро Лустрінеллі ("Спарта", Прага, Чехія).

З початку матчу швейцарці заволоділи ініціативою, на 13 хвилині Віккі небезпечно пробив з меж штрафний і Шовковський перевів матч на кутовий.

Але потім Україна вирівняла гру, й на 21 хвилині після подачі Калиниченкв Шевченко ударом головою влучив у поперечину.

У відповідь на 24 хвилині зі штрафного удару з відстані близько 20 метрів Фрай влучив у поперечину.

На 27 хвилині Калиниченко після проходу з флангу Гусєва й паса Шевченка завдав небезпечного удару, але не влучив у створ воріт, а на 30 хвилині майже з лінії штрафний Шелаєв ударив вище воріт.

Кінець тайму гравці провели в рівній боротьбі, при цьому українці володіли м"ячем трохи більше ніж швейцарці, але по-справжньому гострих моментів жодна з команд не створила.

Другий тайм почався з атаки України, й на 47 хвилині Воронін ударив головою повз ворота з району штрафного після навісу Гусєва з флангу.

Потім Швейцарія вирівняла гру, але небезпечних моментів не виникало, гра велася в середньому темпі.

На 59 хвилині Барнетта порушив правила біля кута свого штрафного майданчику, і мексиканський арбітр Роберто Арчундія показав йому жовту картку.

Україна одержала право на потенційно небезпечний штрафний, але Шевченко потрапив в "стінку", побудовану швейцарцями, і м"яч пішов на кутовий, а на 67 хвилині Шевченко завдав ще одного удару з гарної позиції перед лінією штрафного, але знову повз ворота.

Далі Україна володіла ініціативою, але гольових моментів не створила до 75 хвилини, коли м"яч після удару Гусіна головою зі штрафного після кутового пролітає за декілька сантиметрів повз праву штангу швейцарських воріт.

Після цього Україна продовжувала тиснути на швейцарські ворота, але небезпечних ударів до кінця основного часу не завдала.

На початку першого тайму додаткового часу на 97 хвилині Швейцарія не змогла скористатися штрафним ударом біля штрафної України - Фрай пробив в українську "стінку", а на 100 хвилині сильний удар Фогеля з меж штрафного по центру воріт впевнено взяв Шовковський.

У другому таймі додаткового часу повільну гру втомлених команд дещо активізував Мілевський, на 112 хвилині він обіграв на правому фланзі швейцарських захисників і заробив кутовий, а хвилиною пізніше удар Реброва, який ввійшов у штрафний, заблокували захисники, однак надалі до кінця додаткового часу продовжилася в"язка й нервова гра.

Українці почали першими серію пенальті, і перший удар Шевченка парирував Цубербюлер, але й удар Штреллера взяв Шовковський.

Другий пенальті в України б"є Мілевський, і легко, але точним ударом забиває - 1:0, а Барнетта влучає в поперечину.

Потім Ребров забиває - 2:0, а удар Кабаньяса парирує Шовковський.

Україні залишається забити лише один пенальті, оскільки серія складається з п"яти ударів кожної з команд, на черзі 4-ий удар, а рахунок 2:0 на користь України.

І Гусєв забиває, Україна перемагає 3:0 у серії пенальті й виходить в 1/4 фіналу!

Швейцарія в цьому матчі встановила два нові рекорди: це перша команда, яка залишає Чемпіонат світу, не пропустивши жодного м"яча до своїх воріт в ігровий час, а також перша, яка в серії пенальті не забила жодного гола.

Коментатори говорять, що гра не захопила і не продемонструвала якісного футболу, але тренер збірної України Олег Блохін сказав на післяматчевій прес-конференції, що "результат є результатом". Протягом серії пенальті Блохін так хвилювався, що облишив своє місце і пішов до роздягальні. В Україні уболівальники святкували перемогу мало не до ранку.

Таким чином, Збірна України зіграє 30 червня (початок о 22:00 за київським часом) у Гамбурзі матч 1/4 фіналу з командою Італії, яка 26 червня перемогла збірню Австралії з рахунком 1:0.

У груповому турнірі Україна посіла друге місце в групі Н, програвши з рахунком 0:4 у своєму дебютному матчі у фінальних турнірах чемпіонатів світу команді Іспанії, але потім перемігши збірню Саудівської Аравії з рахунком 4:0 і команду Тунісу - 1:0.

Україна - Швейцарія: Після матчу

Після гри головні учасники футбольного дійства поділилися своїми почуттями і думками з журналістами.

Герой двобою Олександр Шовковський:
- Пенальті - це особливий момент. Я намагався не думати занадто багато про свої дії, про те, що мені треба робити в наступний момент. Я просто відбивав м’ячі.

Зазначимо, що Шовковському удалося зберегти свої ворота сухими в серії пенальті, а сам воротар визнаний гравцем матчу.

"Я не хочу розповідати, як я відбивав пенальті. Іноді треба викинути всі думки з голови і грати. Емоції можуть пересилити вас перед тим, як ви встанете у ворота, щоб відбити перший удар суперника. Але я зумів залишитися зосередженим до кінця. Коли швейцарці не забили третій пенальті, я зрозумів, що ми виграємо цю гру", - заявив голкіпер збірної.

"Ми віддали дуже багато сил і щасливі здобути перемогу заради всього українського народу. У нас немає гравців екстра класу, але ми заповнюємо це, граючи від усього серця. Я пробивав багато пенальті у своєму житті, але іноді трапляється так, що ти не можеш вразити ворота. Я був упевнений, що наш воротар зіграє дуже добре. Він досвідчений гравець і ми цілком йому довіряємо", - сказав після гри капітан збірної України Андрій Шевченко.

Один з героїв екстратайму і серії пенальті, Артем Мілевський, зазначив: "Те, що я бив пенальті одразу після промаху Шевченко не було якоюсь великою проблемою для мене. Пенальті - завжди лотерея. Наш наступний суперник - Італія, - безсумнівно, фаворит у нашій парі, але цей факт може стати перешкодою для них і шансом для нас".

Не приховував розчарування воротар швейцарців Паскаль Цубербюлер: "Неймовірно жаль вилетіти з турніру, не пропустивши при цьому за всі ігри жодного гола. Україна всю гру відсиджувалася в обороні. Дуже важко грати, коли твій суперник посилено обороняється".

Погодився з ним і Патрик Мюллер, захисник збірної Швейцарії:
- У нас були відмінні моменти, але збірна України добре грала в обороні. Що стосується серії пенальті, то це усього лише лотерея. Кому посміхається удача, той і перемагає.

Жахливо був засмучений і лідер швейцарців Людовик Маньін:
- Жахливо. Дуже шкода програвати так, але це футбол, і не завжди перемагає найсильніший. Але в будь-якому випадку, ми досягли багато чого і, я упевнений, уся Швейцарія нами пишається. Зараз же, нам потрібно зібратися і готуватися до Євро-2008.

Підбив підсумок висловленням футболістів головний тренер української команди Оле Блохін: "Команди були сьогодні рівні і мали рівні можливості перемогти. Просто на нашій стороні сьогодні була удача. Не настільки важливо, хто забив переможний гол, адже на полі боролася вся команда. Сьогодні була справді російська рулетка".

Українські фани заполонили нічні вулиці німецьких міст

На вулицях Кельна та Берліна всю ніч лунали українські пісні. Емоції лилися через край. Це навіть привернуло увагу німецьких поліцейських. Утім, причепитися поліції було ні до чого - правопорушень вдалось уникнути. Уболівальники швейцарської збірної натомість не приховували свого смутку. Однак визнали - українська збірна виявилася сильнішою.

Футбольні фани на кілька годин паралізували рух середмістям Києва

Утім, на них ніхто навіть не гнівався. Натомість до веселих ватаг уболівальників долучалися випадкові перехожі, повідомляє 5 канал. Очманілі, крикливі та, загалом, дружелюбні фани, висипали на вулиці Києва одразу після переможного третього пенальті. Більшість уболівальників спостерігали за перемогою української збірної у численних пабах та кафе. Їхнім кумиром став воротар української збірної Олександр Шовковський.
Саме він, на переконання вболівальників, приніс Україні вихід у чвертьфінал Чемпіонату світу.

Футбольні фанати:
- Ось воно - щастя! Ось, заради чого треба жити! Україна!

- Це величезний день у моєму житті! Це величезний день в житті України! Слава Україні! Будьмо!

Італієць Луїджі Чентра теж у захваті від гри української збірної. Утім, прогнозувати перебіг матчу Україна-Італія, що відбудеться 30 червня, він відмовився.

Луїджі Чентра:
- Луїжді Четро, Брава Украніа!

Українські фанати чекають від збірної новИх перемог.

Футбольні фани влаштували на Європейській площі Києва імпровізовану дискотеку. Водночас автоколони з українськими прапорами кружляли нічним містом майже до світанку.

Цього разу київська влада не дозволила дивитися футбол на великому екрані майдану Незалежності, щоби не порушувати громадський порядок. Утім, більшість фанів поводилися миролюбиво.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.