Президент Ющенко звинуватив уряд у ціновій війні проти народу

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 12.10.2007 19:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3950

Президент України Віктор Ющенко піддав критиці уряд Віктора Януковича за ситуацію, що склалася зі зростанням цін на продовольчі товари на внутрішньому ринку України.

Про це глава держави заявив в інтерв’ю українським журналістам у Словаччині.

Віктор Ющенко нагадав, що минулого року під час визначення макроекономічних, зокрема інфляційних, показників бюджету значна частина експертів застерігала уряд від їх явного заниження.

Президент нагадав, що фахівці наголошували: «Така планка не по силах уряду з точки зору ефективного утримання контролю за цінами».

Натомість нині спостерігається адміністративне втручання в ціноутворення в цілій низці секторів економіки, «глобальні митні порушення», зокрема щодо завезення м’ясопродукції, відзначив Президент.

«Це говорить про те, що уряд втратив контроль за системою попиту та пропозиції на ключові, зокрема продовольчі, товари», – підкреслив Глава держави.

За його словами, нині «глобального врегулювання» потребує зерновий ринок України, оскільки його продукція «диверсифіковано працює» на ряд інших важливих секторів економіки. Нинішній Кабінет міністрів, відзначив Президент, не зміг вирішити це питання через ряд обставин, серед яких брак професійного управління «локальними, дуже чутливими для ринку інституціями, зокрема митницею».

«Ці питання вимагають системної роботи – ведення її щоденно, щотижнево, щомісячно. Такої уваги не було приділено. Безумовно, це треба виправляти», – сказав Віктор Ющенко.

Відповідаючи на запитання щодо нещодавно озвученої Януковичем думки про використання з метою стримування цін на продтовари Державного резерву, Президент відзначив, що хоче провести з цього питання консультації з фахівцями. У використанні Держрезерву немає чогось особливого, зазначив Ющенко, однак у даному випадку слід пам’ятати: «Будь-який резерв, у тому числі і продовольчий, є ефективним тільки в одному випадку – коли виникає короткочасне пікове навантаження. Але коли виникає система, жоден резерв не врятує. Тоді треба приймати масштабніші, серйозніші рішення». З точки зору досягнення стабільності на ринку «ми повинні звичайно звертатися до більш продуманих урядових дій», – наголосив Президент України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.