Трагедія в Дніпропетровську: від вибуху газу - 12 загиблих, постраждало 4 будинки

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 14.10.2007 04:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3955

Близько 11 години в суботу в багатоповерховому 160-квартирному будинку в Дніпропетровську відбувся потужний вибух побутового газу. Від вибухів постраждали також три сусідніх житлових будинки. 12 осіб загинули, 25 госпіталізовано, під завалами знаходяться живі люди, серед яких - діти.

О 10 год. 48 хв. 13 жовтня у м. Дніпропетровську за чотирма адресами (вул. Мандриківська, 127; 128; вул. Набережна Перемоги, 58; вул. Переяславська, 45) з інтервалом 2-4 хвилини сталися вибухи побутового газу, внаслідок чого сталася руйнація зазначених будинків, а саме:

  • у десятиповерховому чотирьохпід`їздному житловому будинку за адресою: вул. Мандриківська, 127, зруйновано два під`їзди;

  • у приватному житловому будинку за адресою: вул. Мандриківська, 128, пошкоджено конструкції даху;

  • у дев`ятиповерховому будинку за адресою: Набережна Перемоги, 58, пошкоджено конструкції вікон та дверей;

  • у приватному одноповерховому житловому будинку за адресою: вул. Переяслівська, 45, пошкоджено покрівлю даху.

В одному з будинків - десятиповерховому будинку по вул. Мандриківська, 127, вибух стався в одній із квартир третього під'їзду посеред будинку. Над двома під'їздами зруйновано дах, пошкоджена стіна по висоті всього під'їзду.

Число загиблих під час вибуху збільшилося, за сотанньою інформацією, до 12 осіб, повідомляють джерела в головному управління МНС у Дніпропетровській області.

За даними на цей момент, ще 25 осіб отримали травми різного ступеня тяжкості.

За інформацією головного управління охорони здоров'я Дніпропетровської області, стан трьох постраждалих в результаті вибуху газу, зокрема 14-річної дівчинки, залишається важким.

Рятувальники продовжують пошукові роботи, проте не можуть сказати, скільки ще постраждалих може знаходитися в завалах. Люди, що знаходяться під завалами, а серед них є й діти, виходять на зв`язок за допомогою стільникових телефонів.

За станом на вечір суботи не встановлено місцезнаходження 21 особи, які могли знаходитися в квартирах будинку, де відбувся вибух.

У будинку, де відбувся вибух, сильно пошкоджена стіна і зруйновані під'їзди. Вибуховою хвилею пошкоджені під'їзди сусідніх трьох будинків. В даний час завершена евакуація мешканців постраждалих будинків.

У житловому масиві “Перемога” відключені від постачання газ і електрика.

На місці надзвичайної ситуації зараз працюють 147 бійців Головного управління МНС України в Дніпропетровській області та 25 одиниць техніки; 10 чоловік чоловік особового складу Мобільного рятувального центру МНС України, з якими спеціально навчений собака; фахівці Дніпропетровського, Криворізького та Марганцівського воєнізованих гірничорятувальних загонів МНС України, працівники ДАЇ, ДПС, вибухотехніки УМВС України в Дніпропетровській області, внутрішні війська; 18 одиниць техніки та 60 медиків «швидкої допомоги» та Центру екстреної медицини катастроф; співробітники облавтодору (12 одиниць техніки, стільки ж робітників); 15 чоловік особового складу УСБУ в області; комунальні служби міста (міськгаз, міські електромережі тощо). Прибули й долучилися до робіт техніка й бійці від ГУ МНС України в Запорізькій області.

На місце події прибув глава МНС Нестор Шуфрич.

За словами Шуфрича, роботи з витягання людей з-під завалів ведуться вручну, оскільки там можуть бути ще живі люди.

Прем'єр-міністр України Віктор Янукович вилетів до Дніпропетровська.

На місце події також прибула Юлія Тимошенко і зустрілася з мешканцями постраждалого будинку..

"Дніпрогаз" назвав причину аварії

Вибух в десятиповерховому житловому будинку на масиві "Перемога" в Дніпропетровську відбувся внаслідок різкого підвищення тиску газу в мережі. Про це журналістам повідомив генеральний директор ВАТ "Дніпрогаз" Ігор Іванков, передає УНІАН.

За його словами, "Дніпрогаз" кілька днів тому проводив планове обстеження газових мереж на житловому масиві. Мережі були повністю справні.

"Дніпрогаз" займається транспортуванням газу по розподільних трубопроводах, а також продає газ в Дніпропетровській області. "Дніпрогаз" контролює російська компанія - ЗАТ "Комплексні енергетичні системи" (КЕС) бізнесмена Віктора Вексельберга.

Керівник "Дніпрогаза" відзначив, що зараз встановлюється причина різкого підвищення тиску газу.

Ющенко висловив співчуття з приводу трагедії

Президент України Віктор Ющенко висловив співчуття сім'ям загиблих і постраждалих в результаті вибуху в житловому будинку в Дніпропетровську, повідомляє прес-служба голови держави.

Ющенко також доручив прем'єр-міністрові Віктору Януковичу терміново розібратися в обставинах трагедії та доповісти про причини аварії, яка відбулася сьогодні в Дніпропетровську.

Президент також доручив уряду вжити всіх необхідних заходів для допомоги сім'ям загиблих і постраждалих.

"Президент тримає ситуацію під контролем, губернатор Дніпропетровської області докладає голові держави про хід робіт з ліквідації наслідків аварії", - йдеться в повідомленні.

Кабмін виділить 5 млн. гривень на ліквідацію наслідків

Кабінет Міністрів має намір виділити з резервного фонду держбюджету 5 млн. гривень на ліквідацію наслідків вибухів у житлових будинках Дніпропетровська. Про це повідомив журналістам міністр з надзвичайних ситуацій і справ захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Шуфрич, передають "Українські новини".

За словами голови Дніпропетровської обласної адміністрації Віктора Бондаря, всі мешканці зруйнованого будинку отримають нове житло, оскільки будинок не підлягає відновленню.

Редакція порталу "Аратта. Вікно в Україну" висловлює свої щирі співчуття мешканцям постраждалого будинку та близьким загиблих.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.