В Україні святкують річницю УПА

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 14.10.2007 17:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3959

У столиці України святкові акції відбулися без ексцесів: більшовиків не допустили у центр міста, а праві партії обмежилися мітингом та ходою до Святої Софії. У Симферополі без бійки не обійшлося.

Відсвяткувати цю дату акціями у центрі міста вийшли близько 5 тисяч активістів Всеукраїнського об'єднання "Свобода", Конгресу українських націоналістів та УНА-УНСО.

Учасники мітингу тримали державні прапори і гасла: “Україна – понад усе!”, “ОУН-УПА – державне визнання”.

Перед початком мітингу лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок наголосив журналістам, що 65-та річниця від дня створення УПА є дуже великим святом і обов’язково святкуватиметься на загальнодержавному рівні.

За словами Тягнибока, у зв’язку із забороною суду марш не буде проводитись через більшість центральних вулиць Києва, як планувалось.

“Київська адміністрація фактично є у змові з так званими лівими силами, оскільки як тільки ми подаємо заявку на якийсь маршрут, моментально ліві подають заяву на акції у той же час, у тому ж місці”, - сказав Тягнибок.

Водночас він висловив переконання, що маршрут маршу не має великого значення, оскільки головне – звернути увагу українців на те, що вояки УПА є справжніми героями України.

Програму свята партіотичні сили склали доволі широку: почали з мітингу біля пам'ятника Тарасу Шевченку на однойменному бульварі, а потім вирушили ходою центральними вулицями до Софійської площі.

Щоб уникнути сутичок зі своїми ідеологічними опонентами, які заперечують заслуги УПА, хода оминула Бесарабську площу, де зібралися представники комуністів та вітренківців. За словами представніків патріотичних сил, вони прагнуть провести мирну акцію, і головне для них - щоб це свято не було забуте.

У Сімферополі представники необільшовицьких та проросійських сил (ПСПУ, КПУ, партія «Союз», партія «Руський блок» та інші) зірвали акцію правих сил – прихильників Української повстанської армії.

Акція прихильників УПА мала відбутися в Сімферополі біля пам`ятника Тарасу Шевченку, проте на 12.00 – час початку акції – площу перед пам"ятником було оточено співробітниками міліції (близько 200 осіб), а також бійцями «Беркуту».

Опівдні на площі зібралися представники необільшовицьких та проросійських сил – близько 300-400 осіб. Вони тримали в руках прапори своїх партій і транспаранти з гаслами проти УПА: «Фашизм нє пройдєт!», «Бандєровци служилі Гітлєру, потомкі – Ющєнко!».

До цього часу на площу перед пам'ятником Шевченка підійшли представники Конгресу українських націоналістів, НРУ, УРП «Собор», Української народної партії та деяких інших сил - всього близько 40 осіб.

Представники правих сил збиралися покласти квіти до пам`ятника Шевченку, проте цього їм зробити не вдалося, оскільки пам'ятник було оточено міліцією.

Після цього між активістами правих і необільшовицьких сил почалися активні словесні баталії із взаємними образливими висловлюваннями й жестами. Представники ПСПУ і комуністи кричали: «Бандерівці, геть із Криму!, Фашизм не пройде! СС – геть!»

Між опонентами знаходився ланцюг міліціонерів і «Беркуту». В результаті активістам правих сил так і не вдалося покласти квіти до пам'ятника Шевченку, вони розвернулися й пішли в напрямку до центру Сімферополя, проте їх почали переслідувати представники необільшовицьких та проросійських сил, виникли локальні бійки.

Одного з активістів партії «Союз», який брав участь у бійці, затримали й доправили в міліцейську машину.

Проте на цьому акція не закінчилася.

Прихильники УПА в оточенні бійців «Беркута» пройшли через весь центр міста до площі Радянської, де поряд стоять два пам'ятники – «жертвам ОУН-УПА» і пам`ятник правозахиснику генералу Петру Григоренку. Представники правих сил поклали квіти до пам`ятника Григоренку, при цьому церемонія супроводжувалася вигуками комуністів проти ОУН-УПА.

У коментарі журналістам представники НРУ та організації «Просвіта» заявили, що те, що відбувається сьогодні в Сімферополі – це «агонія лівих».

На цьому акція завершилася, люди розійшлися.

Комуністи активно ділилися між собою враженнями, «як вони ганяли бандерівців по Сімферополю».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.