“Тартак” та “Нічлава” до річниці УПА (відео)

Автор/джерело -  © КМО “Меморіал” ім.В.Стуса



Дата публiкацiї - 17.10.2007 23:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3992

Щороку 11 вересня в селі Новий Загорів Локачинського району Волинської області відбуваються заходи з нагоди вшанування пам’яті вояків УПА – роти особливого призначення під командуванням бунчужного Андрія МАРЦЕНЮКА (псевдо “Береза”), котрі загинули 9-11 вересня 1943 року в нерівному бою із нацистськими окупантами під стінами Новозагорівського монастиря.

Бій українських повстанців із нацистськими окупантами відбувся 8-11 вересня 1943 року. 42 молодих хлопці тримали бій проти понад тисячі ворогів дві з половиною доби, маючи у наявності один гранатомет та чотири кулемети. Територія Новозагорівського монастиря, на якому розташувалися повстанці, була стратегічним місцем, де пересікалися повстанські шляхи сусідніх областей. До німецьких загонів Локачинського району приєдналися загони з Володимир-Волинського, Горохівського та Луцького районів, прибуло до 40 машин по 20 німецьких солдат у кожній машини.

10 вересня німці пішли в наступ – бій тривав цілий день, підвечір під’їхало ще 10 танкеток (малі танки) зі Здолбунова, які почали прямим попаданням бити в монастирський мур. Повстанці з окопів відступили в монастир, а коли фашисти задіяли авіацію – три літаки – змушені були сховатися у монастирське підземілля.

11 вересня загинув командуючий чотою бунчужний Андрій Марценюк (“Береза”). Вночі з 11 на 12 вересня з вигуками “Слава Україні!” повстанці ровом через окопи прорвалися з фашистського оточення. Із 43 повстанців 29 загинуло, вони знищили 540 окупантів та 700 поранили.

Загорівський монастир досі стоїть зруйнований, що і можна побачити в кліпі “Не кажучи нікому” гурту Тартак та Нічлава, який і пропонуємо Вашій увазі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.