У Секретаріаті Президета зрозуміли совітський принцип бюджетної політики уряду

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.10.2007 13:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3999

Рівень централізації у держбюджеті податків і зборів залишається надто високим, а розподіл доходів та видатків між бюджетами різних рівнів призводить до застосування “ручного” управління. Кажучи простою мовою - перерозподілу коштів на розсуд керівника, а не за законом.

На цьому наголошує керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Володимир Матвійчук, повідомляє прес-служба.

«Формування обсягу доходів у регіоні практично перестає залежати від дій місцевої влади», – зазначає він. Матвійчук також додає, що через перерозподіл регіон отримує «запланований обсяг», незалежно від ефективності своєї діяльності. «Тому місцеві органи влади не зацікавлені нарощувати доходи», – стверджує керівник Головної служби соціально-економічного розвитку.

За його словами, кроки, які здійснює Кабінет Міністрів щодо вирішення цієї проблеми, дають зворотний результат – частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті зменшується. Так, урядом передбачається зберегти на 2008 рік спрямування значного обсягу видатків на здійснення заходів у регіонах через державний бюджет (59,7 млрд. грн. проти 51,7 млрд. грн. у 2007 році).

«Президент України Віктор Ющенко вже двічі звертався до Кабміну із цього питання. Глава держави, зокрема, відзначив застарілість принципів, на яких побудовано проект бюджету на 2008 рік, і наголосив на необхідності перегляду підходів до визначення закладених у ньому міжбюджетних відносин», – зазначає Володимир Матвійчук.

Президент запропонував врахувати під час доопрацювання проекту передачу до місцевих бюджетів частини видатків, які спрямовуються для забезпечення заходів у регіонах (шляхом формули розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів) з одночасним збільшенням ресурсної бази місцевих бюджетів.

На рівень місцевих бюджетів пропонується, зокрема, передати видатки щодо закупівлі обладнання для закладів охорони здоров'я, реформування ЖКГ тощо, фінансування різних видів соціальних допомог.

Для розширення ресурсної бази місцевих бюджетів Віктор Ющенко пропонує передати на місцевий рівень ряд доходів бюджету, зокрема 23 % загальнодержавного податку на прибуток підприємств, плату за видачу окремих видів ліцензій та сертифікатів, надходження від продажу спеціальних дозволів за користування надрами та ін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.