Президент Ющенко в шоці від неадекватної Харківської влади

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 23.10.2007 17:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4022

2008 рік в Україні має бути оголошений Роком пам’яті жертв Голодомору. Глава держави підкреслив, що сьогодні має бути відновлена історична правда стосовно усіх Голодоморів, які пережила Україна.

Про це заявив Президент України Віктор Ющенко сьогодні в Харкові під час засідання Координаційної ради з підготовки заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років.

Глава держави також повідомив, що має намір внести до новообраної Верховної Ради проект закону про встановлення кримінальної відповідальності за заперечення світових геноцидів – Голодомору та Голокосту.

Президент, крім того, дав доручення центральним та місцевим органам виконавчої влади забезпечити відзначення в 2007 році Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій на найвищому державному рівні. При цьому він нагадав – у 2007 році цей День (24 листопада) стане початком офіційного відзначення 75-х роковин Голодомору 1932–1933 років.

Глава держави зауважив, що 24 листопада буде продовжена традиція проведення Всесвітньої акції «Запали свічку!», коли по всій Україні та країнах світу за участю закордонного українства та посольств нашої держави увечері будуть запалені свічки пам’яті по жертвах голодоморів та політичних репресій.

За словами Ющенка, він також звернувся до ієрархів українських церков із закликом долучитися до заходів із відзначення 75-х роковин Голодомору.

Президент особливо наголосив, що до цієї трагічної річниці у селах, містах і районах, постраждалих від Великого Голоду, необхідно відкрити пам’ятники або пам’ятні знаки. Він зокрема висловив сподівання, що буде встановлений гідний пам'ятник у Харкові. Йдеться також про важливість виявлення та впорядкування всіх місць поховань жертв трагедії.

Ющенко ще раз звернув увагу місцевої влади на важливість складання регіональних книг пам’яті, і в підсумку – Національної Книги Пам’яті. «Мені б дуже хотілося , щоб тут був вагомим внесок кожної області», – зауважив Президент, додавши, що Національна книга пам’яті має увібрати всі без винятку спогади очевидців. Місцева влада має створити всі умови, щоб до кінця року працівники архівів сформували повні реєстри усіх документальних джерел з тематики Голодомору та провели їхню інвентаризацію, також наголосив Президент.

Ющенко охарактеризував Голодомор як найбільшу у світі трагедію, але відзначив те, що в Україні дуже мало усвідомлюють це, і значну провину за таку ситуацію він поклав на нинішню владу, у тому числі владу Харкова.

«Тут (на Харківщині) наклав на себе руки прем’єр-міністр України Микола Скрипник, тут зарито в землю 2 мільйони українців, але навіть не у кожному селі є про це пам’ятники».

«Це ваш святий обов’язок, який ви не розумієте, ви неадекватні», - сказав Ющенко на адресу представників місцевої влади у залі.

Говорячи про те, що «Україна має колосальний борг перед історичною пам’яттю», Президент Ющенко зауважив: «Ми зробили занадто мало, ми по суті пасемо задніх. Вставайте з колін, не живіть міфами 30-х років».

Глава держави назвав недостатньою роботу, що сьогодні проводить Міністерство освіти та науки у донесенні суспільству правди про Голодомор. «Сподіваюся, що Міністерство освіти зрозуміє, що тема Голодомору є надзвичайно важливою у формуванні світогляду молодих українців», – сказав він.

Президент також висловив переконання, що на тему Голодомору в Україні повинні створюватися мистецькі та художні твори, фільми тощо. Він закликав митців бути активнішими в цьому питанні і запевнив, що з боку Президента вони матимуть повне сприяння в такій діяльності.


Президент України Віктор Ющенко в рамках робочої поїздки на Харківщину поклав квіти до Пам'ятного Хреста жертвам Голодомору 1932–1933 років у місцевому селі Покотилівка.

Президент особливо наголосив, що пам’ять про жертви найжахливіших в історії людства злочинів, до яких, безперечно, належить Голодомор 30-х років, має вшановуватися в кожному населеному пункті, мешканці якого були серед постраждалих.

«Мені боляче, що у Харківській області є райони, де не встановлено жодного пам’ятного знака жертвам Голодомору», – сказав Ющенко. На його думку, такий стан речей є неприпустимим ігноруванням своєї історії, зважаючи також і на те, що саме на Харківщині від голоду загинуло найбільше людей.

Напередодні відзначення 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років Президент закликав кожного українця не бути байдужим до лихоліть, які пережили наші співвітчизники.

Президент вшанував пам’ять загиблих в с.Покотилівка хвилиною мовчання. Він поклав до Хреста жертвам Голодомору вінок з жита та пшениці й поставив свічку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.