Бунт на кораблі мегаблоку. Він “співпав” із прогнозами Януковича, а виконавці - колишні комсомольські ватажки

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 25.10.2007 11:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4033

Ідилія злагоди мегаблоку НУ-НС протривала рівно стільки, скільки знадобилося, щоб відчути запах депутатських мандатів. Тепер дехто повторює траекторію колег із минулого скликання, під різними приводами торпедуючи демократичну коаліцію.

УРП «Собор» просить всі 12 партій – суб’єктів блоків БЮТ і НУНС скликати круглий стіл для вироблення тексту коаліційної угоди та узгодження пакету першочергових законопроектів, які мають бути ухвалені в перші дні роботи нової Верховної Ради України.

Про це йдеться в заяві Центрального Проводу партії за підсумками засідання 24 жовтня.

Як зазначають у партії, велику тривогу Проводу викликає те, «що дотепер процес творення Демократичної коаліції відбувається фактично підкилимно, поза контролем громадськості, обростаючи великою кількістю припущень і підозр».

«А парафований проект угоди про Коаліцію є, за оцінкою партії, деструктивним, оскільки відразу ж закладає основу для майбутніх гострих конфліктів. Зокрема, для партії абсолютно неприйнятним є той пункт проекту урядової програми, який по суті передбачає федералізацію України, надаючи областям право жити за власними статутами (фактично – міні-конституціями)», - вважають в УРП «Собор».

При цьому в партії переконані, що в основу коаліційної угоди має бути покладено спільну погоджену позицію усіх суб’єктів коаліції. «Диктат і спроби перетягування канату неминуче призведуть до розвалу створюваної коаліції. А це означатиме зраду сподівань мільйонів громадян України», - зазначається у повідомленні.

При цьому УРП «Собор» закликає негайно скликати Круглий стіл повноважних представників БЮТ і НУНС, на якому були б представлені усі 12 партій – суб’єктів цих блоків. Результатом діяльності Круглого столу та створених ним робочих груп має стати опрацювання, погодження й ухвалення короткого, прозорого, зрозумілого всім тексту коаліційної угоди, а також узгодження пакету першочергових законопроектів, які має бути ухвалено в перші дні роботи Верховної Ради України VІ скликання.

УРП «Собор» застерігає «проти намагань проштовхнути гігантський пакет погано опрацьованих законопроектів, які не в усьому відповідають Конституції». Партія наголошує, що альтернативою неухильного виконання Конституції є лише анархія і сваволя, тому депутати від «Собору» ні за яких обставин не голосуватимуть за закони, «сумнівні з погляду їхньої конституційності».

Партія вважає, що в першу чергу має бути ухвалений «малий пакет» з трьох нових редакцій законів, що відкриє шлях до ефективної і злагодженої роботи різних гілок влади. Це – закон про Кабінет Міністрів України, що має бути приведений у відповідність до Конституції. Це – закон про місцеві державні адміністрації, що має забезпечити їхню деполітизацію і фаховість. Це – закон про місцеве самоврядування, який гарантуватиме необхідні повноваження й ресурси територіальним громадам і водночас встановлюватиме дієвий контроль за законністю дій місцевих рад і голів. Ухвалення інших законів з «великого пакету» має відбутися в другу чергу, після їхнього ретельного опрацювання експертами.

Як повідомлялося раніше, першим дискусію щодо тексту коаліційної угоди влаштував Юрій Єхануров. він також пропонує змінити декілька пунктів уже узгодженого і підписаного лідерами партій міжпартійного документу.

Від “Аратти”: ми всі прекрасно пам'ятаємо, як після попередніх виборів до парламенту депутати-нашоукраїнці влаштували шоу-дискусії щодо коаліційної угоди, водночас заграючи із регіоналами. І це закінчилося, як відомо, утворенням більшовицької коаліції та універсаленням аж до розпуску парламенту.

За дивним збігом обставин зараз історія дещо повторюється. Знову, після публічного “прозріння” Януковича, щодо безперспективності демократичної коаліції, в рядах нашоукраїнців розпочинаються нове шоу “широкої дискусії” навколо коаліційної угоди, яка, нібито вже повністю погоджена і опрацьована, ще під час виборів.

І за дивним збігом обставин, це дійство, яке вигідно більшовикам, влаштовують колишні комсомольські ватажки - Єхануров і Матвієнко. І що характерно, нині вони аж ніяк не пояснюють матеріальну причину свого “прозріння” - адже, до підписання документу ніхто їм не заважав прочитати текст і висловити свою позицію. В тому числі - публічно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.