Софія Київська побудована ще за князя Володимира

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.10.2007 17:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4044

Наукові дослідження останніх років засвідчили, що Софія Київська побудована значно раніше, ніж вважається традиційно.

Сьогодні науковці Національного заповідника Софія Київська оприлюднили відкриття. За твердженням учених, на стінах собору містяться написи, які свідчать, що Софію Київську спорудили не за князя Ярослава, а за Володимира.

Вони стверджують, що Софійський собор принаймні на 20 років старший, ніж вважали дотепер. Підтвердження цієї сенсації, за версією вчених, є написи на стінах собору.

Там, де фрески здаються лише подряпаними, насправді є написи – графіті. Історики запевняють, що хоча церква і забороняла писати на стінах, від спокуси залишити автограф у храмі не втримувалися навіть князі та митрополити. На зображенні святого Василя науковці знайшли дату, яка відповідає 1022 року. А якщо вірити Несторові Літописцю, Софія тоді ще не була збудована.

Вчені вже мають кілька доказів, що храм зводили за Володимира, а не за Ярослава, як вважали досі: по-перше, найдавніше графіті знайшли на зображенні святого Василя, а саме таке ім’я мав Володимир після хрещення; по-друге, тут йдеться про Пасху-злату, тобто Великдень, що у деякі роки збігається із Богоявленням. Однак, такий збіг трапляється таке нечасто. Ще один аргумент – написи на стінах з’явилися, коли храм уже було відкрито, а отже, приміщення ще старше.

Науковці називають відкриття сенсацією і продовжують вивчати графіті. Вони впевнені: у храмі є ще давніші написи, тож від Софії можна чекати нових несподіванок.

Заввідділом науково-історичних досліджень Національного заповідника Софія Київська Надія Нікітенко також стверджує, що собор було споруджено за часів Володимира, а не Ярослава.

"Я вважаю, що Свята Софія, взявши до уваги дату її освячення, була заснована 4 листопада 1011 року, тобто за Володимира, а завершена за Ярослава 11 травня – це також другий день її освячення, 1018-го року. А це означає, що Софія – то є найдавніша пам’ятка, яка зберіглася на східно-слов’янських терена” , - переконана Надія Нікітенко.

Дотепер вважалося, що собор було закладено Ярославом Мудрим, а саме будівництво велося у був закладений Ярославом Мудрим. Його будівництво велося в 20-30-і роки XI століття.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.