Президент Ющенко вшанував пам'ять загиблих у Другій світовій війні

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.10.2007 23:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4050

Президент України Віктор Ющенко з нагоди 63-ї річниці визволення України від нацистських загарбників поклав квіти до могили Невідомого солдата у Києві.

Участь в церемонії покладання квітів також взяли Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, Секретар РНБОУ Іван Плющ, Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога, голова Київської обласної державної адміністрації Віра Ульянченко, представники Київської міської влади та уряду.

«Сьогодні я хотів би привітати всіх з цим великим днем звільнення України від фашистів. Переконаний – у нашому календареві це буде завжди святий день. І у цей день у всіх містах України ми будемо приходити до братських могил, класти квіти, схиляти голови перед нашими хлопцями – солдатами, офіцерами, усіма, хто загинув у тій жахливій війні», – сказав Президент України в інтерв’ю представникам ЗМІ після церемонії покладання, повідомляє прес-служба.

Глава держави наголосив, що українська нація сьогодні потребує консолідації. Він закликав політиків припинити спекуляції з питань, які цьому не сприяють.

Зокрема, із мовного питання, питання щодо членства України в НАТО чи визнання УПА. Віктор Ющенко переконаний, що наше суспільство має «у мирі й злагоді давати ці складні відповіді».

«Якщо ми говоримо про єдність нації, ми повинні говорити про питання, які заважають цьому об’єднанню і консолідації. Якщо ми будемо мовчати і робити вигляд, що на всі питання відповіді вже дані, хоча насправді вони не зроблені, безумовно, ми щиру, органічну єдність відкладаємо на завтра. Це затримує нас у розвитку. Сьогодні українці повинні бути більш відкриті один до одного на сході й на заході. Політичні партії повинні бути менш агресивні щодо коментарів тих відмінностей, які, безумовно, історично нація увібрала в себе», – заявив Глава держави.

Говорячи, зокрема, про членство України в НАТО, В. Ющенко підкреслив, що це питання має вирішуватися виключно на референдумі.

«Говорячи про формальне членство або нечленство України в НАТО, це тема, яка буде апелюватися до народу, і нація дасть акцепт. Тільки це буде не через один, не через два роки, а через багато років, тоді коли Україна дозріє на таку відповідь», – сказав Президент. «Ця тема не є актуальною й не потребує відповіді вже сьогодні», – підкреслив він.

На думку Віктора Ющенка, Україна й Український народ повинні самі зрозуміти, що тільки модель колективної безпеки є найбільш надійною моделлю системи безпеки у світі. «Колективна безпека – це наймудріша відповідь, що сформувалася на Європейському континенті... Не військом ми сильні, не армією, ми сильні колективною домовленістю, що кожен, хто буде поруч із нами, буде охороняти нашу соборність, територіальну цілісність, нашу незалежність. Так як і ми будемо боронити через колективні зобов’язання всіх наших сусідів», – сказав Ющенко.

Щодо мовної політики, Президент України наголосив, що цю тему політики просто експлуатують. «Упевнений, що дискусія, яка стосується теми мови – це виключно політична тема, яка не існує на рівні простої людини», – сказав Ющенко. На його думку, модель мовної політики, яка існує в Україні, є однією з найбільш толерантних у світі.

Президент зазначив, що держава забезпечує повне фінансування розвитку мов національних меншин. Зокрема, на розвиток російської мови з державного бюджету витрачається половина коштів, які виділяються на реалізацію мовної політики. «Давайте не будемо забувати, що половина бюджету йде на російську мову, якщо ми говоримо про мовну політику. Яка країна за рахунок своїх податків так фінансує мовну політику?» – підкреслив Ющенко.

«Україна шануватиме будь-яку мову національних меншин. Все решта є мовними спекуляціями. Хоч я як Президент готовий і до них прислухатися і робити відповідні корекції», – наголосив Глава держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.