“Урочистості” за кийками “Беркуту”

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.10.2007 00:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4051

В Одесі гучно відкрили пам'ятник московитській імператриці: з бійками та феєверками, за широкими спинами міліцейського спецназу. Так святкують, зазвичай, тільки окупанти.

Урочисте відкриття пам’ятника засновникам Одеси з постаттю Катерини II у центрі композиції довелося затримати на годину у зв’язку з бійкою, що виникла між супротивниками відкриття монумента і співробітниками міліції.

Монумент відкрили депутат Одеської міської ради Руслан Тарпан, ігуменя Свято-Архангело-Михайлівського монастиря Серафіма і народний депутат Верховної Ради України V скликання від Партії регіонів Дмитро Волошенков.

Початок церемонії затримали на годину через намагання близько 200 представників усеукраїнського об’єднання Свобода й Українське козацтво завадити церемонії та прорвати кордони міліції на Єкатерининській площі. Вони скандували гасла "Міліція з народом!" і "Ганьба".

Демонстранти-супротивники відкриття пам’ятника тримали в руках гасла "Пам’ятник Катерині ІІ - злочин проти України!", "Катерини ІІ в Одесі не буде! Гурвіца - теж!"

У деяких місцях виникли бійки з міліцією, співробітники спецпідрозділу "Беркут" затримали порушників порядку.

Після феєрверка на честь відкриття кілька сотень одеситів зібралися, щоб покласти квіти до пам’ятника та сфотографуватися.

Після відкриття монумента супротивники встановлення пам’ятника залишили площу, міліція і представники активісти громадської організації “Єдіноє Отєчєство” продовжують охороняти площу.

На відкритті були присутні близько 1,5 тис. одеситів і до 1,5 тис. представників різних політичних сил.

Як заявили журналістам представники ВО Свобода й Українське козацтво, вони мають намір через суд домагатися демонтажу пам’ятника, що розпалює міжнаціональну ворожнечу.

Напередодні відкриття пам’ятника представники низки українських громадських організацій і політичних партій виступили із заявами, в яких вимагали від влади не допустити відкриття монумента, який, на їхню думку "задуманий, як постійно діючий генератор міжнаціональної ворожнечі, щоб спровокувати хаос і анархію в державі, насамперед в Одесі".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.