У Росії нова фікс-ідея, як прихватизувати українську ГТС

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 29.10.2007 12:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4054

Уряд Білорусі направив Росії офіційну пропозицію побудувати газопровід Ямал–Європа-2 в обхід України. Пропозиція не нова, а головне - чисто понтова.

У Росії не поспішають приймати пропозицію Білорусії: у разі введення ЄС нових правил в енергополітиці "Газпром" ризикує втратити контроль над діючим газопроводом Ямал–Європа на території Польщі.

Втім, в "Газпромі" пропозицію білоруського уряду можуть використовувати для того, щоб примусити Україну передати свою газотранспортну систему в управління консорціуму.

У п'ятницю міністр енергетики Білорусі Олександр Озєрєц повідомив, що підготовлене звернення до гдави уряду Росії, в якому російській стороні пропонується розглянути проект будівництва другої гілки газопроводу Ямал–Європа. Він підкреслив, що потужність цього газопроводу може бути рівна пропускній спроможності першої гілки газопроводу Nord Stream (27,5 млрд кубометрів) і "у будь-якому випадку він буде дешевшим".

У "Газпромі" заявили, що ніяких пропозицій про будівництво Ямал–Європа-2 не одержували. "Для ухвалення позитивного рішення буде потрібно збільшення споживання газу в Польщі, - говорить прес-секретар глави "Газпрому" Сергій Купріянов.– У будь-якому випадку Росія не зможе ухвалити рішення по Ямал–Європі-2 раніше, ніж в 2009 році". У пропозиціях ЄС щодо енергополітики від 19 вересня сказано, що компанії не можуть одночасно контролювати розподільні трубопроводи і продавати газ кінцевим споживачам.

Втім, в "Газпромі" вже знайшли, як використовувати пропозицію Білорусії. "Білоруська пропозиція приведе до зниження транзиту газу через територію України на 10-15 млрд кубометрів. Єдина причина, по якій цей проект може бути неактуальний, – це передача української газотранспортної системи (ГТС) в управління створеному ще в 2001 році консорціуму", - розповіло високопоставлене джерело в компанії. Співбесідник видання підкреслив, що дана позиція буде донесена до українського уряду в ході наступного раунду переговорів про ціну на газ.

Позиція "Газпрому" знаходить підтримку і в країнах Євросоюзу. У четвер в Брюсселі відбулося чергове засідання координаційної групи Європейського Союзу з питань газу. На нього були запрошені представники України і Росії для обговорення питання "подальшої співпраці між ЄС, Україною і Росією щодо постачань і транспортування природного газу в ЄС". В ході засідання єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс запропонував Україні знов повернутися до питання спільного інвестування в українську ГТС.

Від “Аратти”: нова пропагандистська булька від росіян, яким не дає спокою українська труба, як усі решта - примітивна і розрахована виключно на аудиторію, яка не володіє інформацією із проблеми.

Фікс-ідея, в першу чергу, полягає у тому, що грунти Білорусі не дозволяють безпечну експлуатацію трубопроводних мереж великого діаметру, які прокладені в Україні. Теоретично - це можна зробити, але: потрібно відвести грунтові води, які дуже близько виходять до поверхні та зробити штучний і достатньо міцний фундамент. Це потребує неабияких затрат як на будівництво, так і експлуатацію.

По-друге, зазначена система потребуватиме або великих енергетичних затрат для прокачування пікових навантажень взимку, або будувати штучні підземні сховища великої емкості. Це теж - великі фінансові витрати, які підвищать ціну транспортування газу.

Є й політичні ньюанси. Рано чи пізно, влада Лукашенка скінчиться і невідомо хто опиниться на чолі Білорусі. Та й “бацько”, як показала практика взаємин, може стати “у позу” та розпочати шантаж московських “друзів”. А це - постійна загроза авторитетові “Газпрому”, як партнера. Тим більше, що врешті, черговий скандал із транзитом, може стати для росіян останнім.

Ми перерахували лише маленьку частку “ньюансів”, які підтверджують, що нова кампанія тиску на Україну - лише пропагандистська шумова завіса, за якою, окрім блефування та бажання прихватизувати унікальну ГТС, геть нічого немає.

А що ж до позиції ЄС - то, вона абсолютно нормальна. Залучення інвестицій у розвиток ГТС - нормальна світова практика, але вона аж ніяк не означає саме того, чого так прагнуть росіянни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.