Балога каже, що гарант не може дочекатися обіцяного акту злиття партій

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 30.10.2007 11:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4065

Одним із пріоритетних завдань для демократичних сил на ближчу перспективу є створення єдиної партії, вважає керівник Секретаріату Президента Віктор Балога.

Про це повідомила прес-служба.

Він нагадав, що під час кампанії з позачергових парламентських виборів дев’ять партій із «помаранчевого» табору оголосили про готовність об’єднатися в потужну політичну організацію, яка запропонує суспільству нову ідеологію, ясні цілі та зрозумілі ціннісні орієнтири.

«Була оприлюднена відповідна декларація, яка чітко зафіксувала спільні прагнення. Отже, цей документ став передвиборчим зобов’язанням утвореного блоку «Наша Україна – Народна Самооборона», і його прихильники абсолютно точно зрозуміли об’єднавчу ідею. Не можна відокремити виборчу кампанію «Нашої України – Народної Самооборони» від задекларованого руху до побудови нової партії, яка має впровадити в Україні європейські соціальні, економічні та політичні стандарти», - зазначив керівник Секретаріату.

Балога відмітив, що Президент Віктор Ющенко неодноразово публічно висловлювався за консолідацію демократичних сил, які через низку обставин все більше ставали роз’єднаними.

«Згадайте: заклик до спільних дій, із яким Глава держави виступив восени минулого року на з’їзді «Народного союзу «Наша Україна», делегати і гості зустріли овацією. Більше того, Президент підтримав Блок «Наша Україна – Народна Самооборона» саме в контексті об’єднавчого курсу. Монолітність демократичного табору є запорукою того, що реваншу антидемократичних сил не буде і Україна ніколи не зійде з платформи демократії. Отже, втілення цієї ідеї потрібно, насамперед, суспільству і державі, а не політикам», - переконаний він.

Керівник Секретаріату бачить, принаймні, три способи об’єднання демократичних партій із Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» – через злиття, приєднання чи самоліквідацію. Кожен із цих підходів є цілком реальний для втілення, оскільки побудований на можливостях, які надає Конституція та законодавство, що регламентує діяльність політичних партій і об’єднань громадян.

«Звичайно, як і кожна масштабна справа, ці варіанти таять у собі політичні, юридичні й організаційні ризики. Ймовірно, зіграє свою роль і особистісний чинник. Однак важливо те, що механізми створення єдиної демократичної партії існують, і їх потрібно запускати», - вважає він.

Балога припустив, що приклади інтеграційного руху покажуть регіони, де політичні реалії спонукають до тіснішої співпраці демократичних сил у обласних і міських Радах.

«На місцях дуже часто не до ігор в амбіції та вождизм, там необхідність кооперації між демократами диктує максимальна наближеність до потреб людей і відчутніша конкуренція з опонентами. Тому в центрі варто уважніше придивитися до регіонального досвіду взаємодії», - стверджує він.

Глава Секретаріату Президента зазначив, що у виборах до Верховної Ради може брати участь лише партія, зареєстрована в Міністерстві юстиції не пізніше, ніж за 365 днів до дня голосування.

«Новоутворена демократична партія просто зобов’язана одержати парламентське представництво, адже надто багато надій і відповідальності покладає на неї суспільство. Тому варто невідкладно розпочати практичні кроки з реалізації задекларованої обіцянки. Ціна питання – майбутнє демократії в Україні», – сказав Балога.

Як повідомлялося раніше, мегаБлок «Наша Україна - Народна самооборона» на довчасних виборах підтримали лише 14,15% виборців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.