У зростанні цін на бензин винен увесь світ, окрім Росії та Бойка

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 31.10.2007 12:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4073

Уряд буде здійснювати товарні інтервенції для стабілізації ринку нафтопродуктів.

Про це заявив сьогодні на брифінгу міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

Коментуючи доручення прем’єр-міністра Віктора Януковича щодо стабілізації ціни на нафтопродукти Бойко зазначив, що насамперед уряд буде робити товарні інтервенції на цей ринок.

«Ми будемо робити товарні інтервенції з боку держави, як це було влітку», - сказав Бойко.

Він також зазначив, що головними причинами стрибка цін на нафтопродукти є підвищення цін на світовому ринку. Так, за його словами, на світовому ринку сьогодні за барель нафти в середньому дають 93 долари. Він також додав, що причинами цього є також конфлікт Іраку з Туреччиною, зниження курсу долара, а також зміна споживання нафти на ринку найбільшого споживача – США.

Від “Аратти”: те, що пан Юрій Бойко видатний фахівець у локшинокиданні - немає жодного сумніву. Бо як інакше можна пояснити його тези про залежність внутрішніх цін закритого і адміністративно керованого українського ринку від ціни на ф'ютчерсні контракти(тобто постачання нафтопродуктів, які будуть видобуті чи вироблені мінімум через три місяці, тобто у наступному році).

Не краще виглядають його висновки про інфляцію долара. Адже в Україні, зусиллями його колег-урядовців, за рахунок золотовалютних резервів та коштів платників податків американський “рубель” тримається стабільно, як і колись совітський.

А от заява про інтервенції - викликає занепокоєння. По-перше, українська держава, ще при Кучмі, роздала усі переробні потужності російським “братам”, а те що лишилося - настільки мізерне, що навряд чи вплине на ціноутворення. Залишається тільки одне - Держрезерв. В практиці урядів є такий прийом - здійснення короткотривалих інтервенцій накопичених запасів пального у періоди, коли ведуться польові роботи аграріїв. Але аж ніяк не восени, коли попит на пальне відносно невеликий.

Винакає питання: якщо зараз “спустять” стратегічний резерв, то скільки коштуватиме бензин навесні? Як раз цього пан Бойко не повідомив. Навіщо людей зарані непокоїти. Нехай російський монополіст спокійно собі заробляє.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.