ЗМІ: ЮНЕСКО може не визнати голодомор геноцидом українського народу

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.11.2007 12:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4076

Через побоювання зіпсувати відносини з Росією, з резолюції ЮНЕСКО про визнання голодомору в Україні 1932-1933 рр. геноцидом українського народу, можуть викреслити слово «геноцид».

Сьогодні в Парижі розпочинається останній етап 34-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. На порядку денному стоїть голосування стосовно резолюції про визнання голодомору на Україні 1932-1933 рр. геноцидом українського народу.

Як повідомляє видання Коммерсант-Украина, посол однієї з західноєвропейських держав в Україні повідомив, що в остаточному тексті резолюції «слова «геноцид» не буде».

Побоюючись погіршення відносин з Росією, представники лівих політичних сил підтримують зміни в документі. Тим часом праві партії і українознавці виступають категорично проти коректування.

У Міністерстві закордонних справ повідомили, що офіційний Київ готовий на редакційні поправки в резолюції і до відсутності слова «геноцид».

Делегацію від України на Генеральній сесії ЮНЕСКО очолив перший заступник міністра закордонних справ Володимир Огризко. «Ми постараємося зробити все, щоб світова громадськість знала про цей злочин. Ми зіткнулися з серйозним опором на міжнародній арені, але історію не можна переписувати», - сказав він перед від`їздом на конференцію до Парижа.

При цьому, заввідділом одного з департаментів МЗС, який займався розробкою тексту документу, Володимир Шкуров не зміг повідомити, чи залишилося слово «геноцид» в резолюції після коректування її робочою групою і комісією конференції.

«Враховуючи те, що йдеться про світову організацію, мені здається, це слово буде не дуже доречним. Взагалі, складно уявити це слово в будь-якому документі ЮНЕСКО, оскільки це неполітична організація», - сказав він.


Кандидат в народні депутати від БЮТ Андрій Шкіль різко критикує наміри помя`кшити формулювання ЮНЕСКО .

"Це як замінити хуліганство на жарт. Типу українці збирали-збирали врожай, а одного року забули це зробити. Така собі безгосподарніть. Після прийняття документу у Верховній Раді, Україна нарешті дозріла, щоб підтвердити випадок Голодомора в міжнародних організаціях, і пом`якшувати тут нічого. Тим більше що Холокост і геноцид вірмен вже визнані", заявив Шкіль.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.