Захід нам допоможе з черговою реформою судової системи. Судді, які становлять систему, віддають перевагу налу

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 2.11.2007 11:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4089

Рада Європи готова допомогти Україні реформувати судову систему та підвищити довіру суспільства до суддів.

Про це сказав вчора уповноважений представник генерального секретаря Ради Європи в Україні Аке Петерсен.

Але для цього, додав він, необхідна насамперед політична воля української сторони. Петерсон виступив із цими пропозиціями у Києві на міжнародні конференції з дотримання суддівської етики.

Рівень незалежності представників української Феміди, а також рівень довіри до них у населення надзвичайно низький через хабарництво та політичний тиск на суддів, наголошує Аке Петерсон.

«Судовій системі не вистачає відстороненості. Судді не бажають змінюватися, тому люди їм не довіряють. Це важливо для країни, але за день цього не змінити», - зауважив Петерсон.

Він наголосив, що Рада Європи готова надати допомогу з підвищення кваліфікації українських суддів за європейськими нормами судочинства.

Водночас голова Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права Микола Оніщук зазначив, що вже на першій сесії Верховної Ради шостого скликання розглянуть низку законопроектів щодо відповідальності суддів і що за два роки ситуація в судовій системі України має змінитися.

Від “Аратти”: щоб ліквідувати ппродукт розпаду совка і кучмізму - ОЗУ “клан суддів”, як на наш хлопський розум, потрібно впровадити лише дві загальнодержавні дії: виконати конституційну норму про рівноправ'я(тобто, рівну та невідворотну відповідальність перед Законом кожного громадянина, а особливо: нардепа, міністра, судді, Президента); впровадити виборність прямим таємним голосуванням громадян суддів усіх рівнів, без будь-яких довічних статусів.

Після цього корупція, як явище у судочинстві стане суспільно не вигідна, оскільки у потенційних учасників корупційних дій не буде “даху” у вигляді гіпертрофованої недоторканості, яка виводить суддю за межі правового поля відповідальності. Із іншого боку - виборність посади прямим таємним голосуванням означає публічність як обраних осіб, так і претендентів на посаду, яка заповнюється шляхом виборів. А особливо - при імперативності мандату, тобто залежності обраного від уподобань виборців.

А вчити хабарника бути чесною людиною - таке можуть тільки наївні європейці придумати. Бо їм у житті просто пощастило - вони не жили у комуністичному раї. Тому видають такі кумедні, як для нас пропозиції. Тому, що не розуміють те, що зрозуміло кожному, хто вижив у “райських” хащах тортур, Голодоморів та концтаборів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.