Президент Ющенко прийшов в уряд проФФесіоналів. Нагадати про їхню відповідальність

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 2.11.2007 16:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4096

Під головуванням Президента України Віктора Ющенка у Кабінеті Міністрів відбувається нарада щодо стану справ у сфері ціноутворення та заходів щодо забезпечення цінової стабільності.

У своєму вступному слові Глава держави зазначив, що розмова має стосуватися чотирьох ключових аспектів, які впливають на ціни та інфляцію. Це – митна політика, формування галузевих балансів, бюджетна та монетарна політика.

Президент зазначив, що тема цін та інфляції має стосуватися усієї української влади.

«Мій прихід до Кабміну викликаний тільки однією метою – незважаючи на ті процеси, які в нас ідуть, в тому числі в українській політиці, я переконаний, що влада і уряд повинні нести відповідальність за роботу перед своєю нацією», – сказав Віктор Ющенко.

Він висловив побажання, щоб на нараді виступили представники усіх органів влади, які мають пряме відношення до формування цінової політики в державі.

«Ми повинні бути у чіткій відповідальності за дотримання в країні стабільної політики, незалежно від того, чи ми говоримо про минулу владу, чи ми говоримо про сьогоднішню владу. Ми повинні навчитися відповідати, тому що це йде на користь усій нації», – зазначив Президент.

У своїх коментарях до цієї теми він зазначив, що Україна має історію інфляції, коли вона становила показник 11182 відсотка до дефляції 0,62 відсотка, що була 2002 року. Глава держави наголосив, що влада має бути готова до того, щоб врегулювати як інфляційні прояви, так і зростання цін.

У цьому контексті Віктор Ющенко висловився за жорстку монетарну політику, яка має захищати національного виробника.

«Я завжди був прихильником того, що монетарна політика в країні повинна бути жорсткою. Пусті гроші нікого не лікують. Всі потребують сильних грошей, а сильні гроші тоді, коли вони стабільні», – сказав Президент.

«Що відбувається зараз? За 9 місяців поточного року ціни на продукти харчування виросли на 12,4%, на послуги – на 8,7, при тому, що інфляційний план на цей рік у нас складав 7,5%. Найбільше зросли ціни на олію – 49%. В минулому році ціни за цей період знизилися на 2,4. Борошно – на 28%, в минулому році був незначний ріст в районі 4%, яйця – на 18%, в минулому році ціна на яйця скоротилася на 21%. Молоко відповідно виросло на 15% в ціні, в минулому році воно мало на 8% меншу ціну. М’ясо виросло на 11% в цьому році при стабільності ціни в минулому році». - запитав Президент у у рядовців.

«Давайте будемо пам’ятати: нам треба підтримувати власного виробника через курсову політику чи через слабкі гроші підтримувати імпортну політику? Рішення є досить очевидним, але воно потребує мобілізації кожного із вас. Воно не належить до прерогативи тільки одного Національного банку» - наголосив Ющенко.

Він нагадав, що Україна має негативне торгівельне сальдо у розмірі 7 млрд. дол. Також майже половина депозитних вкладів населення зберігається в іноземній валюті.

Глава держави також зазначив, що існує методологічна недосконалість підрахунку офіційного рівня інфляції і тому до грудня-місця має бути змінений спосіб її виміру, оскільки зараз офіційні цифри «в суспільстві часто отримують іншу оцінку».

Президент також вказав на те, що необхідно змінити формулу розрахунку прожиткового мінімуму, що вже сім років залишається без змін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.