Президент України Віктор Ющенко вшанував пам'ять жертв більшовицьких репресій

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 2.11.2007 19:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4099

Президент України Віктор Ющенко взяв участь у мітингу, присвяченому вшануванню пам’яті жертв Великого терору 1937-1938 років. Мітинг відбувся сьогодні в Києві біля пам’ятника Лесю Курбасу.

У своєму виступі на мітингу Віктор Ющенко наголосив, що сталінізм нищив Україну з особливою ретельністю і масштабністю. «Ці втрати – непоправні. На нашій землі здійснювалося планомірне знищення українства», – наголосив Президент.

Він підкреслив, що «першою мішенню» стали державні та інтелектуальні лідери народу, які були творцями і носіями ідей державності 1917-18 років. Другий тотальний і вбивчий удар було завдано по національній першооснові – українському селянству, яке споконвіку берегло генетичний код нації. «Третій удар завдано у серце. Так було знищено творчу еліту і духовенство, наше зростаюче європейське культурне відродження», – сказав Ющенко.

Президент заявив: «Злочини сталінізму не мають і не можуть мати прощення».

Президент України наголосив на маштабності й планомірності винищення населення України, яке відбувалося за рішеннями ЦК ВКП(б).

«2 липня 1937 року була схвалена постанова Політбюро ЦК ВКП(б) П 51/94 «Про антирадянські елементи». На її виконання 5 серпня 1937 р був виданий наказ НКВС СРСР №0044, який започаткував операцію масових чисток. До середини листопада 1938 р. «особливі трійки» без суду винесли 681 692 смертних вироки, які були виконані негайно. Більше як мільйон сімсот тисяч чоловік було відправлено у табори». - сказав Президент Ющенко.

«В Україні масові чистки почалися раніше й тривали довше. Понад 2 мільйони 800 тисяч чоловік стали жертвами розкуркулення й депортацій з України, що тривали протягом 1935-1951 рр. За даними СБУ, в 1936 р. було заарештовано 15 717 осіб, 159 573 – в 1937 р., 106 096 – в 1938 р, 11 744 особи – в 1939 р. Тільки за 1937 р. було розстріляно 16,5 тисяч чоловік. Більшість репресованих були українцями, але жертвами терору в Україні були також росіяни, поляки, німці, євреї та представники інших національностей.Обсяг архівної документації щодо репресій становить 1200 томів і близько 500 тисяч кримінальних справ». - сказав Ющенко.

«Історична справедливість, пам’ять та істина про долю невинних людей повинна бути відновлена. Злочини тоталітарного комуністичного режиму, серед яких Голодомор 1932-33 років і Великий терор 30-х років, повинні бути повною мірою засуджені міжнародним співтовариством. Це – обов’язок усіх держав, політичних і громадських сил, які сповідують цінності демократії», – підкреслив Ющенко.

Президент зауважив, що Україна сьогодні висловлює слова співчуття усім народам і державам колишнього Радянського Союзу та поневолених сусідніх країн, які зазнали сталінського терору.

«Україна закликає об’єднати зусилля для вшанування пам’яті жертв репресій, відкриття архівів і достеменного з’ясування масштабу вчинених злочинів, визнання свідомого характеру нищення наших націй, проголошення чіткої політичної оцінки засудження винуватців терору і гарантування належної підтримки жертвам репресій, які дожили до нашого часу», – сказав Глава держави.

Віктор Ющенко також нагадав, що підписав Указ на підтримку людей, які пережили комуністичні репресії. «Допомога цим людям має бути загальнодержавною», – наголосив він.

Президент України привітав рішення Київської міської ради про присвоєння одному з проспектів столиці імені Леся Курбаса. «По всій нашій державі ми повинні увічнити імена геніїв, героїв і мучеників нашого народу», – наголосив Віктор Ющенко.

Глава держави та учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Віктор Ющенко також поклав квіти до пам’ятника Лесю Курбасу.

Повний текст виступу Президента Ющенка на мітингу можна прочитати тут


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.