Росія уважніше пильнуватиме за приїжджими українцями. Тепер всіх обліковуватимуть і реєструватимуть

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 6.11.2007 13:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4113

Російська Федерація офіційно поінформувала Україну про намір застосувати нові міграційні правила для українських громадян.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник Міністерства закордонних справ України Андрій Дещиця.

Це означає, що українські громадяни, які будуть в’їжджати на територію Росії на термін більш ніж три доби, будуть змушені ставати на міграційний облік, пояснив він.

За словами Дещиці, позиція української сторони полягає в тому, що такі правила не сприятимуть вільному пересуванню громадян.

Він зазначив, що якщо Росія застосує ці правила до українських громадян, то Україна буде змушена застосувати аналогічний принцип реєстрації російських громадян в Україні.

Дещиця повідомив, що на сьогодні звернення російської сторони про намір застосувати нові міграційні правила перебуває на розгляді в Міністерстві закордонних справ України.

«Ми проводимо відповідну роботу з іншими українськими відомствами, яким чином реагувати на пропозицію російської сторони», - сказав він.

За словами Дещиці, дата застосування нових правил не визначена, оскільки для цього необхідно внести зміни до угоди про взаємні поїздки громадян України і Росії, а для внесення таких змін необхідно підписати відповідний протокол. Речник МЗС наголосив, що такі правила мають бути введені одночасно для українських і російських громадян.

Він нагадав, що на початку цього року РФ запровадила нові міграційні правила. За його словами, впродовж року МЗС України проводило переговори, щоб такі міграційні правила не були застосовані до українських громадян.

«Ці домовленості були на рівні Департаментів консульської служби, на рівні «джентльменських угод», тому що документів не було підписано, і ці правила не застосовувались до українських громадян», - сказав він.

При цьому Дещиця зазначив, що російська сторона впродовж року неодноразово порушувала питання про застосування нових міграційних правил до громадян України, останній раз це було зроблено під час зустрічі міністрів закордонних справ України і Росії у Бєлгороді 18 жовтня.

Від “Аратти”: як бачимо, кремлівське керівництво панічно боїться українців, вбачаючи у кожному - потенційного носія “зарази Майдану”, тобто демократичних переконань.

Врешті, із запровадженням нових правил, логічно слід очікувати й ще новітніших. Отже, гасла про вільне пересування громадян у межах СНД все більше стають лише потрясінням повітря. І на цьому тлі, казати про якісь права українців в Росії - просто смішно. За введенням нових правил слід очікувати, що наявність паспорта громадянина України, для російської міліції буде певним подразником до корупційних дій та інших зловживань.

Чи варто, в такому випадку далі чекати із введенням візового режиму? Принаймні, візовий режим міцно спирається на низку міжнародно-правових норм, до яких приєдналася Росія. Це - значно надійніший захист законних прав українських громадян в Росії, ніж існуюча система обопільних домовленостей, які російська сторона часто-густо просто ігнорує.

З іншого боку - введення візового режиму із Росією позитивно скажеться на контролі нелегальної міграції із Росії в Україну, від чого виїграють виключно українці й росіяни, а програють ділки, які заробляють шаленні кошти на азійських та китайських нелегалах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.